Minerii, potoliți cu promisiuni. Două zile, ortacii din Valea Jiului n-au coborât în subteran

Data publicării:
mineri

”Vrem să muncim, nu să cerşim, vrem să muncim, nu să cerşim” - Ministrul a fost întâmpinat de sute de mineri care au dorit să-i vorbească personal. Gerea: ”Important este ca voi să vă păstraţi locurile de muncă, şi de aici pornim”.

Negocierile au durat mai bine de patru ore. Primul care le-a dat ortacilor vestea redactării unui protocol cu ministrul energiei a fost preşedintele sindicatului Muntele, Petre Nica: ”Dacă acordul se va semna în forma pe care aproape că am convenit-o, putem să spunem că am făcut un pas mare înainte”.

După câteva zeci de minute distanţă, ministrul energiei a confirmat că există un acord cu minerii, însă trebuie făcută o expertiză reală, pe costuri, pe centre de profit, pe evoluţii, a societăţilor care compun complexul energetic. Şi asta pentru ca planul de restructurare să dovedească viabilitatea complexului.

”Împreună să facem demersurile la toate instituţiile abilitate, atât în ţară, cât şi la nivelul comisiei europene, pentru ca să fie prorogat termenul de închideri de mine de la 2018 la 2024”, a afirmat Andrei Gerea, ministrul energiei.

Minerii privesc cu speranță, dar și cu prudență această înțelegere:
”E ceva bun, s-or făcut nişte demersuri care sper să nu fie doar vorbe, să nu fie doar minciuni, să nu fim traşi pe sfoară şi duşi cu zăhărelul”,
”Să se ţină de cuvânt, să-şi respecte asta, să nu se ţină de minciuni cum ne-or minţit şi înainte”,
”Deocamdată bună, să vedem pe parcurs dacă îl respectă”.

Protestul minerilor din Valea Jiului a început marţi după-amiaza, la mina Lonea. S-a extins apoi şi la Livezeni, Lupeni și Vulcan, după care ortacii au decis să protesteze în curtea Complexului Energetic din Petroşani.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri