Model de succes, aplicat la Timișoara: şcoala profesională nemţească

Data publicării:
scoala 2

Linia tehnologică, la care lucrează zeci de perechi de mâini sincronizate nemţeşte, sub ochii lui Cristian Cojanu, este viitorul loc de muncă al tânărului de 15 ani. Din această toamnă, e unul dintre cei şase elevi susţinuţi, în şcoala profesională, de această companie care produce componente auto. S-a înscris la învăţământul dual îndrumat de părinţi.



Săptămâna aceasta, Cristian şi colegii săi au împărţit sediul fabricii şi al şcolii în care învaţă cu absolvenţi de şcoală profesională din Germania. Stefan Fuechsl a lucrat cinci ani într-o companie mare din domeniul auto, iar acum învaţă într-o şcoală tehnică.

 

„Tatăl meu a învăţat într-o şcoală profesională, iar apoi a început să lucreze. Fratele meu a mers la facultate, dar eu m-am gândit că şcoala profesională este ceea ce vreau să fac. Vreau să lucrez cu mâinile mele, îmi place să fac asta. Îmi place să produc ceva, să pornesc de la 0 şi să obţin un produs pe care îl poţi atinge, pe care îl poţi folosi", afirmă Stefan, absolvent de şcoală profesională.

Potrivit profesorilor germani, mai bine de 50 la sută dintre elevii din ţara lor învaţă în şcoli profesionale. Apoi, drumul le este deschis. Spre un loc de muncă, apoi spre o nouă şcoală tehnică sau universitate, dacă îşi doresc asta. Dascălii nemţi lucrează la planurile de învăţământ din acest sistem de aproape 40 de ani şi sunt gata să le împărtăşească românilor din experienţa lor. În acelaşi timp, şi elevii lor au ce învăţa de la noi.

 

„Studenţii noştri pot cunoaşte alte ţări, pot acumula experienţă în alte ţări, ceea ce e foarte important pentru noi, pentru că Germania este o ţară a exportului, aşa că avem nevoie să colaborăm cu alte ţări", spune profesorul Andreas Heidenreich.

 

Iar Laval Valerian, director comercial la Draexlmaier, ne precizează: „Trecem, de la producţia uşoară din ultimii zece ani, la producţia high-tech. Pentru asta, nu e posibil să pregătim oamenii numai la locul de muncă, ci trebuie să lucrăm cu şcoala profesională. Este o armonie între companie, şcoală şi elevi"

Provocarea pentru angajatori rămâne însă mentalitatea românilor. Reprezentanţii companiilor germane şi-ar fi dorit mai multe clase de şcoală profesională anul acesta, însă, la Colegiul Ferdinand, a pornit o singură grupă de electromecanici.

reporter: Manuela Strinu
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri