Numărul pacienților fumători, în creștere

Data publicării:
icon numarul de fumatori in crestere 201114

Mircea Dascălu are 58 de ani şi fumează de mai bine de 45 de ani. În urmă cu 15 ani i-au fost amputate ambele picioare, din cauza artritei, boală dobândită în urma fumatului. Nu a renunţat nici atunci, iar acum a ajuns din nou la spital cu cancer bronhopulmonar.

"- Cât fumaţi pe zi?
 - Aproape un pachet la zi. Şi acum cum vă simţiţi?
 - Cum poţi să te simţi... Fără picioare... cum poţi să te simţi?", mărturiseşte Mircea Dascălu.

Pacienţii se prezintă la spital cu diverse simptome cum ar fi scăderea în greutate, respiraţie îngreunată sau tuse prelungită, iar în scurt timp află diagnostice crunte. Cu toate acestea există şi afecţiuni care pot fi ţinute sub control după renunţarea la viciu.

"Fumatul are un impact negativ incomensurabil (...) Şi la fel, la afecţiunile aceste pulmonare cum este astmul şi BPOC-ul, nimic nu se compară cu renunţarea la fumat. Aşa cum fumatul are un impact extraordinar, nicio terapie nu are un impact aşa de favorabil cu renunţarea la fumat", a declarat Dorin Vancea, şeful Secţiei de Pneumologie, Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara.

Mulţi dintre cei care au probleme de sănătate, solicită ajutor la Centrul pentru Renunţare la Fumat. Medicamentele îi ajută doar pe 60% dintre cei care vin să se adreseze centrului.

"Învaţă să-şi schimbe obiceiurile, tabieturile, gesturile...ca să ajute medicaţia. E o echipă între medicaţie şi voinţa pacientului", spune Alina Abrudan, şeful Centrului pentru Renunţare la Fumat Timişoara.

Aproape 90% dintre pacienţii cu cancer pulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 5 milioane de pachete de ţigarete se fumează zilnic în ţara noastră.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri