Numărul pneumoniilor s-a dublat, la Timişoara. Peste 100 de persoane au fost internate în decembrie

Data publicării:
pneumonii prima

Radu are 15 ani şi este elev la un liceu din Timişoara. În urmă cu o săptămână și jumătate a ajuns la spital, după ce starea sa s-a agravat puternic în urma unei viroze. Medicii au constatat că are pneumonie şi i-au administrat imediat antibiotic. ”A început să mi se pună perfuzii şi încep să îmi revin, nu mai am febră, şi tusea începe să scadă...şi e ok. Termin imediat cu ea şi sper că totul va reveni la normal, voi merge la şcoală, de-abia aştept să ajung şi acasă”, spune Radu Mihalache, pacient.

Radu are o viaţă socială activă, face sport şi are grijă la alimentaţie. Cu toate acestea, virusul a fost extrem de puternic. Părinţii săi nu-şi pot imagina ce a putut să provoace într-un timp atât de scurt o afecţiune atât de gravă. ”Nu la o asemenea intensitate. Eu nu-mi aduc aminte să fi avut o asemenea afecţiune care să dureze ...suntem în a zecea zi deja”, afirmă Cătălin Mihalache, tatăl pacientului.

Iar cazul nu este singular. 82 de persoane au fost spitalizate doar în primele săptămâni ale lunii.

”Şi-n ianuarie se continuă aceste cazuri, chiar acum avem internaţi în spital copii, tineri, care în mod normal, cu imunitate bună, nu ar trebui să facă suprainfecţii bacteriene, sunt internaţi cu pneumonii bacteriene. Fără tratament antibiotic se pot complica foarte urât, pot să ducă la septicemii”, ne-a declarat Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Timişoara.

Potrivit specialiştilor, în ultimii doi ani a crescut numărul persoanelor care se prezintă la spital cu afecţiuni provocate de sistemul imunitar scăzut. Alimentaţia haotică este una dintre cele mai importante cauze, astfel că medicii recomandă în primul rând un consum ridicat de fructe şi legume.

”În ultimul timp sunt foarte frecvente boli respiratorii de sezon, pneumoniile. Nici nu ne gândim câtă importanţă are vitamina C sau alimentele care conţin vitamina C. Mulţi se gândesc: Da, vitamina C creşte imunitatea, dar aparatul respirator mai are o funcţie, are grijă de sinteza conlagenului”, spune Iren Alexoi, medic nutriţionist.

Nici stresul nu este de neglijat. Psihologii spun că odată ce acesta ne acaparează vieţile, mai este doar un pas până ajungem la spital. ”Majoritatea nu sunt conştienţi. Sunt şi persoane care conştientizează, dar prea puţini, aceia nu ajung să se îmbolnăvească. Trebuie să menţinem un echilibru între muncă, timp liber, odihnă şi alte activităţi”, este opinia Adrianei Dodea, psiholog.

Singurul lucru pe putem să-l facem, spun medicii, este să evităm colectivităţile în care numărul persoanelor cu viroze este mare, să avem grijă la alimentaţie şi să încercăm pe cât posibil să evităm stresul.

Invitat în cadrul jurnalului Digi24 Timișoara, pentru a discuta pe marginea acestui subiect, a fost Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara. 

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri