Oportunităţi de vindecare pentru copiii cu sindrom Down sau autism

Data publicării:
down 1

Micuţa Sara are 2 ani şi 10 luni. A văzut lumina zilei într-o lume ce, pentru ea, părea prea greu de înţeles. Părinţii Sarei au fost cei care nu au acceptat ca viaţa copilului lor să fie limitată la acest univers restrâns. Au căutat metode de a-şi vindeca, măcar parţial, copilul. În România nu au găsit. Şi au ajuns la un consult în Spania.

I s-a făcut un program de exerciţii, personalizate pe problemele pe care le avea ea, pe care trebuia să le facă în următoarele șase luni, şi ni s-a explicat fiecare exerciţiu cum trebuie să îl facem noi, acasă. Atunci am aflat prima dată că Sara nu vede bine şi aceasta era cauza pentru care nu mergea”, ne spune Laura Barbos, mama Sarei.

După 6 luni de exerciţii special adaptate pentru ea, Sara a început să meargă singură. Şocul părinţilor a fost cu atât mai mare, cu cât execiţiile pe care copilul trebuia să le facă erau unele foarte simple: ”După șase luni am fost la evaluare şi rezultatele ei au fost foarte bune, a recuperat în șase luni de zile, șapte luni de retard. Sunt exerciţii de echilibru, rotiri, de exemplu pe un scaun de birou îi faci rotiri, 20 la stânga, 20 la dreapta, sau într-o păturică se fac balansări sus-jos, mersul în patru labe este foarte important din mai multe puncte de vedere”.

 Virginia Olariaga este mama unui copil ce suferă de sindrom Down. A venit din Spania in România de doar trei ani, dar în tot acest timp a încercat să informeze cât mai mulţi părinţi că afecţiunile de acest gen pot fi vindecate, şi copiii lor pot avea o viaţă aproape normală.

”Cred că societatea românească trebuie să îşi deschidă mai mult ochii şi inima, şi să accepte ca aceşti copii speciali au la fel de multe oportunităţi ca şi ceilaţi copii, dar noi suntem cei care trebuie să le dăm aceste oportunităţi”, afirmă Virginia Olariaga.

 

La Timişoara, într-o conferinţă specială, terapeuţi reputaţi din Spania i-au sfătuit cum pot învinge boala pe părinţii copiilor care suferă de autism sau sindrom Down. Primii 5 ani de viaţă ai copilului sunt cei mai importanţi, spun aceştia, iar terapiile din aceşti ani sunt cele mai importante.

”Munca noatră în tratarea copiilor cu probleme neurologice are ca obiectiv reorganizarea creierului lor. Pentru mine, terapia asta înseamna să vorbesc cu creierul copiilor”, a declarat, pentru Digi24 Timișoara, medicul Maria Jesus Lopez.

Pentru un părinte din România, costurile unei astfel de terapii pot ajunge până la 6.000 de euro pe an. Aici sunt incluse cheltuilelie de transport până în Spania, cazarea, dar şi tot programul medical. Însă, în raport cu rezultatele, părinţii consideră că banii nu sunt mulţi. Din păcate, cea mai mare problemă rămâne lipsa de informare.

Reporter: Adina Iriza
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri