O situație anormală în privința analizelor: pacienții, pasați de la stat la clinicile private

Data publicării:
pacienti prima

Spitalul Județean din Timișoara, cea mai importantă unitate medicală din vestul țării, dotată cu unul dintre cele mai performante laboratoare din estul Europei, reprezintă o provocare pentru sutele de pacienți care îi trec zilnic pragul și care au nevoie de tratament de specialitate.

Conducerea Spitalului Judeţean din Timişoara spune că există fonduri pentru toate tipurile de analize. Cu toate acestea, pacienţii sunt îndrumaţi în clinicile private pentru diverse investigaţii. Mai mult, aceştia nici măcar nu sunt informaţi că au posibilitatea să le facă gratuit, chiar aici în Spitalul Judeţean. ”Privaţii lucrează mână în mână cu laboratoarele care sunt în spitalele de stat. Şi nu ceea ce spun eu e valabil, cred că spune 90% din populaţie”, spune un pacient. - De ce spuneţi asta, v-au trimis la clinici private? ”Am avut ocazia, da”, - V-au indicat şi care, unde să mergeţi? ”Evident, unele analize nu se pot face fără indicaţia medicului specialist”, - Ştiţi că se pot face şi aici în spital? ”Uneori da, uneori nu”.

”Conform normelor legale în vigoare, pentru luna ianuarie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş a alocat Spitalului Judeţean suma de 86.181 lei, iar laboratoarelor private aflată în relaţie contractuală cu noi, suma de 1 milion 104 mii de lei”, precizează Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş.

Fenomenul este cunoscut de conducerea spitalului, dar, până acum, nu s-au găsit soluţii pentru combaterea acestuia.”Din păcate şi din informaţiile şi din reclamaţiile pe care le-am primit, mai sunt pacienţi care sunt îndrumaţi către alte laboratoare, deşi nu ştiu de ce se întâmplă acest lucru, pentru că laborator performant este, acreditat este”, ne-a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Pentru a controla această situaţie, managerul unităţii a precizat că va lua în considerare varianta ca pacientul să semneze o declaraţie la ieşirea din cabinet, în care să precizeze unde a fost trimis. Nu se cunosc însă sancţiunile, în cazul în care medicii vor fi prinşi că sunt adepţii unor astfel de practici.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri