Palat administrativ, o investiţie inutilă. 5 milioane de euro au fost investite, după care lucrările au fost abandonate

Data publicării:
palat prima

În anul 1995, Palatul Administrativ era cel mai ambiţios proiect imobiliar din Deva. În noua clădire ar fi trebuit să se mute Consiliul Judeţean, Prefectura, Direcţia de Statistică şi Primăria. Lucrările au început în forţă, apoi, de la an la an, s-a lucrat din ce în ce mai puţin până când clădirea a fost abandonată de constructori.

"Ar fi greşit să alocăm sume de bani pentru a continua investiţia acolo. Chiar şi aşa, ne costă în jur de 100 de mii pe an doar paza obiectivului", spune Adrian David, vicepreşedintele CJ Hunedoara.

”Până în prezent nu am făcut nicio investiţie în spaţiul respectiv şi nici pe viitor nu vom avea această posibilitate, prin urmare suntem în discuţii cu potenţiali investitori”, adaugă Monna Voinescu, purtător de cuvânt al Primăriei Deva.

Dacă lucrările exterioare sunt în stare ceva mai bună, nu acelaşi lucru se poate spune despre interiorul clădirii. Apa se infiltrează prin pereţi, încăperile sunt pline de mucegai, multe geamuri au fost furate, iar pe mai multe porţiuni, tencuiala este căzută.

”Lucrările au fost sistate în anul 2007, iar de atunci clădirea nu a mai fost întreţinută, astfel că acum totul este deteriorat. În cazul în care acum ar fi reluate lucrările de interior, ele ar costa milioane de euro”, ne precizează Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Clădirea abandonată este situată aproape de centrul oraşului. Trecătorii spun că s-au obişnuit deja cu imaginea dezolantă a unui şantier neterminat de două decenii, deşi nu înţeleg cum au fost aruncaţi pe fereastră atât de mulţi bani:

”Problema e că facem lucruri fără cap, investiţii în care băgăm bani, ne dezvoltăm nişte afaceri, după care să plătească toţi ceilalţi”,
”Păi dacă tot or început un lucru, nu-i bine să-l termine până la capăt, după dumneata?”,
”Ce să zic de ea? De câţi ani e aşa? De foarte mulţi. Şi e normal să o lase aşa? Nu e normal, dar...”.

Singura speranţă a autorităţilor este ca un investitor să cumpere întreaga clădire, deşi până acum nimeni nu a oferit nici măcar suma investită în lucrări.

Clădiri de patrimoniu din Timişoara, pe cale de dispariţie după ce au ajuns proprietăţi private 

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri