„Pompeii” din Banat

Data publicării:
pompei banat


„Era cu uși din lemn exact ca la Pompei, exact cum sunt clădirile de la Pompei, în față magazine, artera economică” - explică un arheolog.

La nici 14 kilometri de Caransebeș, arheologii sapă de zor în vechiul municipiu roman Tibiscum. Au scos deja la lumină o casă veche și compară, economic, așezarea din vestul României cu celebrul Pompei.

„Acest oraș se află lângă metropola Daciei romane, lângă Ulpia Traiana Sarmisegetusa ca și Pompeiul care se află în apropiere de Roma. Pompeii-ul din Banat putem să îi spunem”, spune Adrian Ardeț arheolog, responsabilul științific al șantierului arheologic Tibiscum.

„Locuința are o lungime de aproximativ 13 metri, iar arheologii au descoperit că avea bucătărie, dormitor, dar și un magazin în care erau vândute produse alimentare și obiecte” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Situl care păstrează secretele civilizației romane se întinde pe 30 de hectare, iar cele mai valoare descoperiri sunt două monede de argint, dar și vase de ceramică de pe vremea romanilor. Arheologii spun că în zonă erau amenajate inclusiv ateliere pentru prelucrarea fierului și a bronzului.

„Actualmente ne aflăm pe ultimul nivel de locuire, un nivel ce constă din pereți de chirpic, o reamenajare ulterioară distrugerii acestei locuințe din piatră”, arată un alt arheolog.

Localnicii se mândresc cu descoperirile și chiar îi ajută pe arheologi cu săpăturile.

„Chiar nu ne așteptam așa să găsim obiecte, ceramică și feroase”, spune un localnic.

„Sunt lucruri de valoare în orice caz, lucruri de valoare, lucruri vechi, bătrâne, de pe vremea dacilor vă dați seama”, adaugă un alt localnic.

„Interesant, chiar foarte interesant. [Ce ți-a atras atenția?] Cioburile... câte au ieșit”, completează un alt locuitor al zonei.

Cercetările arheologice de la Tibiscum sunt finanțate cu 50 de mii de lei de Ministerul Culturii. 

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri