Practică școlară direct în linia de producție

Data publicării:
practica bici

Aproape 100 de elevi își petrec cele trei săptămâni de practică din fiecare semestru în fabrica de biciclete din Deva. Ei spun că aici reușesc să învețe mai multe decât în atelierul școlii.

„Aici am învățat să tai și să capsez cablurile de la frână. Tot aici învățăm cum se lucrează, învățăm cum e în producție”, povestește Alina Coman, elevă.

„Stagiul de practică pe care îl facem aici este o șansă de a învăța chestii noi, de a ne adapta mediului de lucru în echipă, și la final este și răsplătit, bineînțeles”, continuă și Sebastian Borodi, un alt elev.

„Am învățat să desfac, să asamblez niște ghidoane, sau mai multe chestii, cum ar fi să pun lanțuri la bicicletă”, adaugă Alin Gordea, alt elev.

„Ei le fac pe toate, de la discplină până la acceptarea unui program până la muncă, care este necesară”, precizează ș Dorel Ducan, profesor de educație tehnologică.

Transportul gratuit de la Deva până la fabrică și înapoi, o masă caldă pe zi și un premiu de 50 de lei pe săptămână sunt doar câteva dintre beneficiile de care au parte elevii.

„Ei dezvoltă niște competențe transversale pe care n-ar putea în altă parte să le primească decât într-o firmă unde cunosc lumea reală, unde își dezvoltă competențe de producție, de de organizare a muncii, echipamente noi, tehnologii noi”, spune Sorin Demeter, directorul Colegiului Tehnic „Transilvania” din Deva.

„Acesta este viitorul învățământului profesional și tehnic, acest segment din educație, învățământul profesional și tehnic se poate dezvolta doar cu sprijinul agenților economici”, este de părere Maria Ștefănie, inspector general, ISJ Hunedoara.

Ideea parteneriatului cu un liceu cu profil tehnic a pornit chiar de la directorul fabricii de biciclete, fost dascăl de matematică în China.

„Mie îmi plac copiii, eu știu cum să cresc un copil până la final la liceu, aici e cea mai importantă perioadă pentru ei pentru învățat, și atunci îi învățăm cum să facă bine și îi învățăm cum e viața mai corectă. Am ajuns aici pentru că îmi place asta”, povestește Yang Xi, directorul executiv al fabricii de biciclete.

Reprezentanții fabricii se gândesc ca, de anul viitor, să extindă acest proiect și să îi susțină financiar la facultate pe tinerii absolvenți de liceu. După studiile universitare, aceștia vor avea asigurat un loc de muncă în cadrul fabricii, pentru o perioadă de minimum trei ani.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri