Premieră în chirurgia mondială, la Timișoara

Data publicării:
premiera medicala

Pentru a se obişnui cu tehnica revoluţionară, chirurgii vor exersa intervenţia pe mai porci. Metoda minim invazivă a fost dezvoltată de un specialist în Polonia şi poate fi folosită în stadiile incipiente ale cancerului la plămâni.

O incizie de doar 5 centimentri deasupra sternului permite extirparea tumorii. Este o metodă revoluționară, o premieră in chirurgia mondială, care însă poate fi aplicată doar în faza incipientă a cancerului.

„În tratarea cancerului, în special a cancerului pulmonar, problema cea mai mare o reprezintă stadiul bolii. Sunt stadii incipiente, stadii avansate, însă doar cele incipiente pot fi tratate doar prin operaţie”, spune Martin Hürtgen, specialist chirurgie toracică .

„Tehnica pe care eu am dezvoltat-o vizează rezecția lobului pulmonar, grație unei incizii în zona gâtului. De ce? Pentru că este mai puţin dureroasă pentru pacient, faţă de incizia intercostală tipică, folosită în astfel de cazuri, şi înlătură ganglionii, unde câteodată se găsesc celule metastazice”, adaugă Marcin Zieliskin, specialist chirurgie toracică .

Gratie noii tehnici, recuperarea pacientului este posibilă în doar o săptămână.  Pentru a stăpâni cât mai bine metodă, medicii specialişti din ţară si din străinătate o vor exersa pe porci.

„Exerciţiul este mama învăţăturii şi atunci orice ocazie în care ni se oferă să putem să facem exerciţii e perfectă pentru noi”, precizează un medic român.

„Cred că acest curs va fi foarte folositor pentru mine, ca nou specialist”, completează un medic din străinătate.

Deşi tehnica revoluţionară a fost folosită deja în instituţii medicale din Polonia, chirurgii români mai au de așteptat  până când vor efectua tehnica într-o sală de operaţie din ţară.

„Ne trebuie centre de chirurgie toracică dedicate bolii, care trebuie să fie mai mult decât simple declaraşii pe hârtie sau la minister. Din păcate, la ora actuală, sistemul de finanţare a acestor procedure simple, cât şi complicate este mult în urma necesităţilor”, povestește Cristian  Paleru, medic specialist chirurgie toracică.

Cursul în cadrul căruia specialiştii au învăţat noua tehnică de extirpare a cancerului pulmonar a fost organizat de reprezentanţii Universităţii de Medicina si Farmacie "Victor Babeș" Timișoara, împreună cu Societatea Romana de Chirurgie Toracica 1994 și Societatea Europeană a Chirurgilor Toracici.  

Reporter: Mihaela Crețu

Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri