Salarii între plus și minus, la Spitalul Județean din Reșița

Data publicării:
salarii spital resita

Aproximativ 250 de asistenți, infirmieri și îngrijitori de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița au beneficiat de creșterea salarială. Printre aceșia și Elena Smeu, care lucrează ca asistentă medicală de mai bine de 19 ani. Recunoaște că banii în plus sunt puțini, dar  bineveniți.

„Noi muncim de ceva ani în două sectoare ale serviciului, muncesc și pe sala de naștere, și am muncit și pe maternitate și pe bloc operator când a trebuit. Nu mi se pare un salar exagerat de mare 1800 de lei, deci mie nu mi se pare foarte mare”, spune Elena Smeu, asistentă șefă, în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Reșița.

Și alți angajați ai unității sanitare sunt în aceeași situație. Mulți se gândesc deja să renuțe la posturi, dacă salariile le vor fi tăiate

„Mă pensionez, mă las dacă tot nu se poate și munca este foarte grea, foarte mult și să iau bani puțini și să-mi ia din banii pe care îi câștig, nu mi se pare drept”, spune o altă angajată.

„Mi s-a dat atât cât să fiu prinsă în grilă. Nu a fost o sumă fabuloasă. Dacă ni se va lua bucățica primită ori demisia ori nu știu, oricum nu voi mai lucra pe terapie dacă se va ajunge la salariul de dinainte”, admite o colegă.

Un raport realizat de Camera de Conturi din Caraș-Severin a scos la iveală că la Spitalul Județean deUrgență din Reșița, măririle salariale s-au făcut în lipsa unei ordonanțe venite de la Guvern.

„În fapt, la solicitarea unor angajaţi, personal medical, de revizuire a salariilor de încadrare, solicitări adresate managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi supuse spre aprobare Comitetului Director,  au fost efectuate unele ajustări salariale prin mărirea salariului de încadrare a acestor angajaţi, deşi conform prevederilor legale în anul 2015, cuantumul brut al salariilor de bază pentru salariaţii plătiţi din fonduri publice se menţine cel în plată în luna decembrie 2014. Menţionăm că noţiunea de revizuire salarială nu figurează în actele normative care reglementează salarizarea personalului  plătit din fonduri publice”, se arată în Raportul Camerei de Conturi Caraș-Severin.

Conducerea Spitalului Județean din Reșița se apără și spune că singura greșeală a fost că nu a așteptat un ordin de la minister.  În rest, ajustarea respectă plafonul maxim de salarizare.

„Această ajustare a avut în vedere încadrarea în bugetul spitalului și nedepășirea plafonului maxim de salarizare a unui angajat cu aceeași calitate profesională. Noi nu am depășit încadrarea maximă, Nu am depășit”, explică Dumitru Secășan, managerul Spitalului Județean de Urgență din Reșița.

Pentru a nu tăia salariile angajațiilor, unitatea medicală au depus o contestatie la Curtea de Conturi a României.

„Reprezentanții Spitalului Județean au contestat raportul prin intermediul Consiliului Județean Caraș-Severin. Deși unitatea medicală se află în subordinea acestei instituții, până la această oră nici un reprezentant din Consiliul Județean nu ne-a oferit un punct de vedere cu privire la acest subiect” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

Dacă reprezentanții Curții de Conturi resping contestația unității sanitare, conducerea spitalului va fi nevoită să recupereze banii de la angajații care au primit măriri salariale.

Reporter: Mihaela Crețu

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri