Sateliți lansaţi la Timişoara!  Cei care reușesc să măsoare cei mai mulți parametri ai aerului ajung să concureze cu tineri din toată Europa

Data publicării:
sateliti prima 1

”Am construit un minisatelit prin care am încercat să măsurăm diverse, diverse, temperatură umiditate, presiune. Asta este antena Yagi cu care am recepționat datele”.

Tina are cinsprezece ani și a venit la Timișoara, alături de alţi trei colegi, tocmai de la Constanța ca să lanseze satelitul la care au muncit mai bine de două luni. Cântărește sub 3 kilograme, iar pe lângă identificări GPS, temperatură și umiditate, aparatul analizează și compoziția chimică a aerului.

”Poate detecta resursele din fier sau dacă sunt nedetectate noi le-am detecta. Dacă sunt minereuri de fier, se schimbă linia magnetică”.

Și e doar unul dintre cele opt aparate cosmice înscrise în concurs.

”Chiar în acest moment urmează să decolăm cu aparatul din care vor fi lansați sateliții”, spune Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Așa că, în câteva minute, avionul și-a luat zborul. ”În acest moment ne aflăm la o mie de metri deasupra Timișoarei. Mai e puțin până când vom ajunge la înălțimea de la care vor fi lansați sateliții”, precizează Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Odată aruncați în atmosferă, sateliții își încep misiunea. Fac măsurători, iar de la sol datele sunt recepționate cu ajutorul unei antene: "Aici sunt datele recepționate, am recepționat de la un modul GPS altitudine, direcție, înălțime".

Opt echipe din București, Timișoara, Constanța și alte orașe ale țării s-au întrecut astăzi. Câștigă cei care reușesc să măsoare cei mai mulţi parametri ai aerului.

”Este un proiect comun al Agenției Spațiale Române și al Agenției Spațiale Europene. Prin acest proiect se dorește atragerea tinerei generații către disciplinele STEM-science, technology, engineering, maths”, precizează Virgiliu Pop, organizator.

Câștigătorul etapei naționale a concursului desfășurat la Timișoara va reprezenta România la faza internațională a competiţiei, ce va avea loc în luna iunie, la Lisabona.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri