Școala peste hotare, lecție învățată

Data publicării:
icon scoala peste hotare 281014

Mara Străin a studiat timp de un an în Germania, țară în care a făcut clasa a noua. A plecat împreună cu părinții săi, care au avut ocazia să lucreze peste hotare. Tânăra susține că, atât modul de susținere al testelor, cât și felul în care sunt repartizate pauzele între ore este diferit.

"De exemplu noi avem pauză după fiecare oră,câte cinci, respectiv zece minute, ei aveau orele cuplate, două ore și pauză după. Apoi, noi avem teze și teste, ei au Klassenteste și răspund oral la fiecare materie, câte un elev în fiecare oră", ne spune Mara Străinu.

Mara a ales totuși să se întoacă în țară pentru a urma o carieră în domeniul muzical. Tânăra face în fiecare săptămână cursuri de canto, iar visul ei este să ajungă soprană de coloratură.

Tot în Germania a studiat și Dennis Neferu, unde s-a și născut. A urmat cursurile unei școli din Stuttgart, după care s-a mutat în România cu intenția de a urma Facultatea de Medicină, la îndemnul tatălui său. Totuși, tânărul are de gând să practice meseria de oftalmolog în țara sa natală.

Dennis Neferu - elev: "Faci mai mult lucruri practice pe care înveți să le folosești, În România e mai mult teorie. Copiii aici sunt mult mai prietenoși, vin la tine și te întreabă ce faci. Mai ales când am venit aici, au venit o turmă de copii pe lângă mine, care m-au întrebat cum este în Germania".

Și Larissa este de părere că elevii din România sunt mult mai prietenoși. Născută în Gemania, dintr-un tată neamț și o mamă româncă, eleva s-a adaptat cu greu la cursurile în limba pe care nu o exersase. În plus, modalitate de predare este total diferită în clasele primare, susține eleva.

"Materia pe care am făcut-o am făcut-o în jocuri, la mate am avut un roboțel și prin el am făcut și exerciții de mate. Aici colegii au un suflet mare, m-au luat așa cum sunt, în Germania îmi sunt și ei colegi foarte buni, dar mai închiși puțin", spune Larissa Purtaetor.

Cei trei elevi sunt acum colegi în clasa a 10-a la o clasă specială a Liceului Teoretic "Nikolaus Lenau" din Timișoara, unde toate materiile sunt predate în limba germană. Conducerea liceului susține că ponderea celor care au venit cu cereri de echivalare a studiilor este de aproximativ opt procente din totalul elevilor.

Elena Wolf, directorul Liceului Teoretic Nikolaus Lenau, Timișoara: "Cazurile sunt diferite, unii sunt cetățeni străini care au plecat pe o perioadă determinată, iar la revenire li s-au echivatat studiile, sunt copii repatriați, copii care s-au născut în străinătate și au venit cu părinții în România".

În acest an școlar, cele mai multe astfel de cereri, 52 la număr, au venit din partea unor elevi care au învățat în Italia, alți 31 sunt elevi care au făcut școala în Spania, 19 elevi din Siria au solicitat să se reintegreze în școlile din Timiș, opt din Germania și nouă din Serbia, potrivit statisticii Inspectoratului Școlar Județean.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri