Simulare de incendiu, la grădiniţă

Data publicării:
simulare incendiu

Speriat că micuţii nu vor şti ce să facă dacă le iau foc sălile de clasă, directorul unei grădiniţe le-a cerut pompierilor să repete tot procesul, din momentul în care primesc alarma de incendiu şi până când ajung în afară în siguanţă, departe de flăcări. Astăzi, o simulare a avut loc la o grădiniţă privată din Timişoara.

La acest semnal, cei 40 de copii din grădiniţă, dar şi cadrele didactice au ieşit pe scara de incediu. Copiii şi educatoarele au învăţat de la pompieri ce trebuie să facă în cazul în care izbucneşte focul în incinta grădiniţei.

„Am învăţat că când este incediu să ne ducem pe scara de incediu şi să mergem afară”, spune o micuță.

„Trebuie să mergem afară. [Cum e focul, ce v-a învăţat pompierul?] Să ieşim pe scara de incediu”, povestește o alta.

Simularea a avut loc la solicitarea directorului grădiniţei, care s-a gândit că este foarte important ca cei mici să înveţe ce trebuie să facă în caz de incediu.

„Noi ne ocupăm de educaţie şi cu cât mai devreme cu atât mai bine. Sunt lucruri pe care copiii trebuie să le înveţe şi atunci ne-am gândit că ar fi potrivită o simulare a unui caz de incendiu şi am apelat la ISU pentru a ne susţine”, explică Cristian Maciu, directorul grădiniţei.

Iar pompierii au răspuns prompt solicitării conducerii instituţiei de învăţământ.

„Încercăm să formăm la copii un mod corect de comportare în cazul unui incediu. Ei trebuie să şţie că în astfel de situaţii sunt sub coordonarea unui profesor, trebuie să ştie care sunt căile de evacuare”, a precizat lt. Nicoleta Tutunaru, pompier ISU Banat.

În judeţul Timiş, există 800 de clădiri care găzduiesc unităţi de învăţământ. Din acestea, 40 nu au autorizaţii de la ISU, iar responsabilii spun că şansele ca deficienţele să fie rezolvate rapid sunt mici.

„Documentaţia care trebuie făcută pentru obţinerea autorizaţiei, pe lângă faptul că este foarte scumpă, în judeţ, după ştiinţa mea, există două persoane care se ocupă de acest lucru. Aşa că, probabil că nu se vor rezolva în câteva luni aceste probleme”, admite Halasz Francisc, inspctor şcolar adjunct Timiş.

Cele mai multe dintre unităţile de învăţământ din Timiş au fost construite înainte de 1990 şi, deci, nu au nevoie de autorizaţia de securitate la incendiu. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri