Specializare de top, la Timișoara

Data publicării:
specializare top

Workshop-urile de acest fel organizate la Timișoara sunt mai ieftine și cu 80% față de cele din alte țări precum Franța sau Anglia. Medicii ortopezi au participat la cursuri teoretice, dar și practice în ceea ce privește intervenția minim invazivă asupra genunchiului.

Cursurile organizate în România se fac pe genunchi de bovine spre deosebire de alte țări în care medicii se specializează pe cadavre umane. Asta face ca și costurile să fie mai mici la noi în țară. Lucru ce a determinat-o pe Dorothea să participe pentru a doua oară la workshopul organizat la Timișoara.

„Poți să compari cu un curs realizat pe cadavre. Aceste cursuri sunt mult mai scumpe și este și greu să ajungi acolo, pentru că mulți vor să se specializeze în acest domeniu. Acest tip de genunchi (n.r de bovină) este puțin mai mare decât cel de om și este ușor să lucrezi dacă ești începător”, explică Dorothea Balczo, medic rezident.

Alături de ea alți 60 de tineri sunt pregătiți de medici români și străini: „Este un curs didactic și avem oportunitatea de a ne specializa în operațiile de meninsc și este o primă experiență foarte interesantă”.

„Este minunat să participi la un curs practic. Chiar îmi place”.

„Această întâlnire este foarte necesară pentru România. Tinerii medici învață cu ajutorul unor cursuri folositoare și predate cu tehnici foarte moderne”, spune Anastasos Georgoulis, medic ortoped.

Estonia și România sunt singurele țări din Europa de Est în care există centre de pregătire în domeniul artroscopiei acreditate la nivel european.

„Societatea Europeană de Artroscopie și Traumatologie Sportivă  oferă acreditarea doar echipelor de medici experți. Selectăm țările în funcție de programul întâlnirii și de posibilitatea studenților de a se dezvolta”, susține și Pietro Randelli, reprezentantul Societății Europene de Artroscopie și Traumatologie Sportivă.

Participanții au plătit și cu 80% mai puțin decât în alte țări din Europa.

„Orice tânăr student care a terminat medicina nu știe nimic despre acest tip de operație. Un curs de nivelul acesta în Europa este undeva între 1.000 și 2.000 de euro. La noi nivelul taxei pentru acest curs este între 150 de euro pentru rezidenți și 300 de euro pentru tinerii specialiști”, completează Radu Prejbeanu, medic primar ortopedie-traumatologie.

Cursul a fost organizat pentru a cincea oară în Timișoara și s-a desfășurat pe parcursul a patru zile.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri