Sportul inteligent vine pe tabletă sau smartphone. Pasionații de mişcare folosesc aplicații ce monitorizează activitatea fizică

Data publicării:
aplicatie prima

”Aplicația îți arată că ai început traseul. Activitate completă. Sumarul antrenamentului: timpul total - șapte minute”.Este semnalul prin care telefoanele inteligente îi avertizează pe utilizatori că au finalizat antrenamentul de alergare. Totul se întâmplă prin intermediul aplicațiilor destinate activităților sportive.

De regulă, în timpul alergării pierdem noțiunea timpului, iar să știm distanța parcursă nici nu se pune problema. Dar, dacă odată cu sesiunea de alergare pornim și o aplicație pe telefon, totul este monitorizat. Aplicația îmi arată că am alergat o distanță de un kilometru în șapte minute și 32 de secunde și am consumat 65 de calorii.

”Pe ianuarie, de exemplu, se vede efectiv aproape zilnic ce am făcut. Fie am fost la alergat, fie am fost cu bicicleta, fie am făcut fitnes acasă, fiecare zi activităţi diferite”. Emanuel Bărbat locuieşte în Arad şi este pasionat atât de bicicletă cât şi de alergare. Foloseşte aplicaţiile de pe smartphone pentru a-şi monitoriza activitatea fizică dar şi pentru a-şi evalua performanţele pe diverse trasee.

”Poţi să îţi vezi colegii, prietenii din listă, poţi să vezi şi pe Facebook ce fac... În acelaşi timp există un soi de challenge între membrii comunităţii respective, să zic, care e cel mai bun la antrenament pe distanţa respectivă”, afirmă Emanuel.

”Ca să ne facă o demostraţie, Manu a parcurs un traseu de 5,5 kilometri, timp în care a ars ceva mai mult de 200 de calorii”. Chiar și sălile de fitness s-au adaptat la nevoia de tehnologie a clienților. Aparatura pentru antrenament este dotată cu ecrane conectate la internet: ”În prealabil se poate descărca o aplicație pe telefon. Odată intrat, îți poți urmări canalele TV preferate”.

- E mai interesant antrenamentul așa? ”Da. Poți să stai mai mult pe bandă dacă asculți muzică. Pe Youtube, tot felul de filmulețe despre fitness și muzică. Îți verifici ce ai făcut săptămâna trecută să evoluezi”, ”Și exercițiile sunt mai intense și timpul este mai lung. Pe diverse emisiuni, de exemplu, pe Youtube”.

Instructorii de fitness susțin că, în acest fel, antrenamentul este mai eficient pentru că, în loc de 15 minute, destinate exercițiilor de încălzire, sportivii ajung să petreacă și o oră pe banda de alergat.

”Atunci când ai în fața ta un display sau o simulare de traseu, poți să navighezi pe paginile de Facebook ca să intri pe canalele tale preferate și vrei nu vrei timpul trece și antrenamentul durează mai mult. Avem câteva sute de clienți care își urmăresc în permanență antrenamentul, deoarece aplicația te ajută să monitorizezi caloriile”, precizează Radu Bojan - instuctor fitness.

Există și accesorii inteligente, cum ar fi brațara sau pastila electronică ce se poartă în pantof și care înregistrează caloriile pierdute. Dacă aplicațiile sunt gratuite, accesoriile costă chiar și 100 euro.

Reporter: Raluca Popa / Dan Codre
Operator: Viorel Jiva / Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri