Stefan Hell, la Sântana

Data publicării:
stefan hell arad


„Demersurile pentru schimbarea numelui şcolii au început la scurt timp după ce Stefan Hell a primit Premiul Nobel pentru chimie şi s-au încheiat astăzi când şcoala împlineşte 265 de ani de când a fost înfiinţată” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Stefan Hell le-a povestit elevilor liceului despre momentul în care familia sa a părăsit România la sfârşitul anilor 1970, dar şi despre profesorul de chimie de la şcoala din Sântana care l-a făcut să îndrăgească materia spunându-i că toţi nucleii ce alcătuiesc dealul pe care îl vedea pe geam ar încăpea în penarul său.

„Mi s-a părut fascinant! Un penar la fel de greu ca dealul din Şiria. Atunci am înţeles că ştiinţele naturale trebuie să fie foarte interesante!”, a povestit Hell, în fața auditoriului.

„Este o mare onoare pentru mine şi a fost un moment foarte emoţionant, pentru că am mers la şcoală aicea şi am avut mult succes aicea ca elev şi perioada asta a fost foarte importantă pentru mine în viaţă”, a precizat Hell.

„În această epocă importantă în dezvoltarea omenirii, când informaţia înseamnă putere, domnul Hell înseamnă putere şi motivaţie pentru elevii noştri de a îl urma”, a spus și Ana Honiges – directorul Liceului Tehnologic „Stefan Hell”.

„E o mare onoare pentru noi şi e o mare realizare pentru oraşul Sântana că un asemenea om a câştigat un asemenea premiu”, este de părere un elev.

„A fost un băiat inteligent, harnic şi ambiţios. [Dumneavoastră i-aţi predat română?] Eu i-am predat Limba Română o perioadă şi acuma mă bucur că unde a ajuns el într-adevăr e un efort deosebit şi trebuie calităţi deosebite”, își amintește Nicolae Bupte – fostul profesor al lui Stefan Hell.

Stefan Hell s-a născut în 1962 la Arad şi şi-a petrecut primii 15 ani din viaţă în Sântana din judeţul Arad, unde a locuit cu familia până în momentul emigrării în Germania. Savantul nu şi-a negat niciodată originile simţindu-se în continuare ataşat de România şi de locurile natale pe care le consideră foarte importante în dezvoltarea sa ulterioară.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri