Studenți la 16-17 ani

Data publicării:
studenti in avans

Ultimele două săptămâni din viața celor aproape 240 de elevi de clasa a XI-a a fost marcată de premiere: au locuit în cămine studențești, au trăit prima sesiune, au văzut pentru prima dată Timișoara, unii dintre ei, sau au călătorit pentru prima dată cu trenul. Au văzut ce înseamnă să fii student cu acte în regulă.

„Am cunoscut foarte multe persoane noi și am avut parte de niște cursuri care cred că au schimbat foarte multe idei și acum sunt sigură că vreau să urmez o facultate”, povestește un elev.

„[O să fii student la Timișoara?] Cel mai probabil da. [La ce facultate?] La Facultatea de Drept. [De unde vii?] Din județul Călărași, a fost și prima experiență cu trenul, sper să nu fie și ultima”, admite un alt liceean.

„Mi s-a părut un lucru interesant care mă ajută să văd mai multe locuri din țară și mă ajută să mă decid ceea ce vreau să fac pe viitor”, explică o altă participantă la proiect.

Elevii nu au participat numai la cursuri şi au învățat pentru sesiune, ci au stat și în campus şi au aflat ce înseamnă viaţa de cămin. Vlad Sabajuc are 17 ani și a venit la Timișoara tocmai din Cahul, Republica Moldova. Experiența studenţească a fost una memorabilă.

„Depășește ideea că nu-i ca la mama acasă, deci nu este nici o problemă. Anturajul este unul foarte vesel, foarte prietenos, noi ne înțelegem, facem tot felul de chestii, party-uri”, spune Vlad Sabajuc, participant West Summer University.

Astfel de programe contribuie și la scăderea abandonului universitar, spun iniţiatorii programului.

„Să facă o alegere chibzuită și până la urmă ce poate fi mai frumos decât șansa de a-ți experimenta viitorul”, precizează Flavia Sereș, coordonator West Summer University.

Mulți dintre elevii care au participat la program sunt hotărâţi să se întoarcă în Timișoara ca studenți.

„Au realizat cât de importantă e decizia și cred eu că marea majoritate din ei se vor îndrepta către facultatea noastră și către universitatea noastră pentru că astfel s-a întâmplat și anul trecut”, este de părere și Miroslav Stanici, asistent în cadrul Universității de Vest Timişoara.

„Este doar un mic exercițiu, o mică pregătire care desigur, poate facilita treapta către o responsabilizare serioasă în viitor”, adaugă Otilia Hedeșan, prorector al Universității de Vest Timișoara.

Programul West Summer University a ajuns la cea de şasea ediție, care a adus și cea mai numeroasă participare de până acum. 

Reporter: Alexandra Marian

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri