Studenţii au intrat, la Timișoara, în grevă japoneză

Data publicării:
greva japoneza Timisoara 04



”Suntem solidari cu profesorii, ei protestează astăzi pentru 6% din PIB, şi purtăm banderole albe”, spuneau tinerii. La Universitatea de Vest din Timișoara, încă de dimineaţă, tinerii care au venit la cursuri au primit banderole albe. Loredana Lupu este studentă la Facultatea de Fizică. Pe lângă eşarfa ei, a luat alte zece banderole, pe care să le împartă colegilor împreună cu care va protesta în stradă săptămâna viitoare.

”Trebuie să susţinem învăţământul. În 13 noiembrie, cât mai mulţi, măcar 2000 de studenţi, vom ieşi în stradă”, spune ea. Întrebăm: Care este principala problemă? ”Lipsa de fonduri, lipsa de burse, de bani, trebuie neaparat să se facă ceva în legătură cu asta”, ni se răspunde.

greva japoneza Timisoara 01
greva japoneza Timisoara 01


Lipsa finanţării pentru tineri e motivul protestului:”Trebuie să atragem atenţia profesorilor şi celor din guvern, noi trebuie sa ieşim în stradă pentru cei 6%, că şi anul trecut, Educaţia a primit numai 2,5% din PIB”, ”Ar trebui alocaţi 6% din PIB. În conetxtul actual nu se poate vorbi despre asta. Starea e evidentă, aceeaşi, la toate nivelele. Săptămâna viitoare vom protesta şi noi şi îi încurajăm pe toţi studenţii să ni se alăture”, ”Vrem să tragem atenţia autorităţilor şi a guvernului celor care sunt răspunzători pentru lipsa de fonduri”. - Veţi ieşi în stradă? ”Da, săptămâna viitoare”.

Alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie a fost promisă de toate guvernările încă din 2008. Nici pentru 2014 nu sunt veşti mai bune. Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a anunţat la Timişoara că nu se poate aloca o astfel de sumă nici anul viitor.

”Acum suntem solidari cu profesorii din preuniversitar, iar în 13 (noiembrie - n.r.) noi suntem alaturi de cadrele didactice din învăţământul universitar, din fiecare centru universitar, pentru a le transmite guvernanţilor că, dacă lor nu le pasă, nouă ne pasă de viitorul ţării”, spune Vlad Cherecheş, preşedintele OSUT.

În 13 noiembrie, în toate centrele universitare, studenţii, dar şi dascălii, vor ieşi în stradă. La Timişoara sunt aşteptaţi peste 2.000 de oameni, care vor mărşălui din Complexul Studenţesc până în faţa Prefecturii Timiş.

Reporter Sorina Covlea
Operator Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri