Timișoara: controverse etnice din cauza monumentului care urmează să fie mutat în Piața Bălcescu

Data publicării:
monument-1



În timpul Revoluţiei din 1848, timp de 107 zile, armara maghiară a atacat Cetatea Timişoarei. Ungurii au fost înfrânţi de militarii austrieci. În cinstea victoriei, impăratul austriac Franz Joseph a ridicat, la Timişoara, Coloana Fidelităţii. În opinia maghiarilor, monumentul e o amintire tristă. ”Simbolizează, de fapt, victoria unui regim absolutist asupra unei revoluții de eliberare, la care, alături de maghiari, au participat și români”, afirmă Halasz Francisc, președintele UDMR Timiș.

Şi locul ales de primarul Timişoarei, Piaţa Bălcescu, îi nemulţumeşte pe cei din UDMR. Nicolae Bălcescu a luptat contra imperiului austriac, iar monumentul laudă armata austriacă. Halasz Francisc explică: ”Acel Bălcescu care, în timpul Revoluției a știut de partea cui este adevărul și cine luptă pentru libertate, și care a fost exilat pentru activitatea sa revoluționară”.

 

Nicolae Robu nu renunță la mutarea monumentului: nu trebuie să fim talibani

Și chiar dacă nemulțumirile au fost făcute publice, primarul Nicolae Robu e hotărât să nu renunţe la ideea sa: ”Noi nu trebuie să fim talibani. Trebuie să înțelegem istoria în toată complexitatea ei. Sub nicio formă nu vor apărea pe acest monument lucruri jignitoare la adresa vreunei comunități, indiferent de ce comunitate e vorba”.

Istoricii din Timişoara consideră că monumentul este important, pentru că marchează un moment important din istoria oraşului, iar trecutul nu are de ce să supere prezentul. Profesorul Luciana Ianculescu ne oferă câteva informații: ”A fost un moment dramatic, unde s-au pierdut multe vieți pentru apărarea acestei cetăți. Acest moment a avut un impact deosebit asupra cetății, asupra populației”.

 

Pe de altă parte, oamenii care locuiesc în Piața Bălcescu înțeleg nemulţumirea etnicilor maghiari: ”Nu e cazul să apară o ceartă pentru așa ceva, tot timpul ne-am înțeles bine intre noi. S-ar putea găsi o soluție mai bună, de mijloc. Poate ar trebui lăsată statuia să se odihnească unde este”, ”Să nu îi jignim că sunt ai noștri. Suntem aici de ani și ani. Aici ne-am născut, aici am trăit ca frații”, ”Nu cred, nu cred ca este o jignire, nu cred”.

O decizie finală privind mutarea Coloanei Fidelităţii încă nu a fost luată, mai ales că și Ministerul Culturii și Cultelor trebuie să aprobe acest lucru.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Daniel Șoșdean
editor web: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri