Timişoara, de doi ani fără dezinsecţie

Data publicării:
dezisnectie tm

La Timişoara însă aceste măsuri nu pot fi luate. Orașul nu are   o firmă pentru pentru dezinsecţie şi deratizare. Şi asta pentru că la ultima licitaţie, din 2014, s-a depus o contestaţie, ajunsă în instanţă, care nici acum nu este soluţionată.

În Timişoara nu s-a mai făcut deratizare şi dezinsecţie din 2014. Atunci autorităţile locale au scos la licitaţie serviciile, dar una dintre firme, Romprest, a contestat rezultatul. Neînţelegerea a ajuns la Tribunalul Bucureşti, care nu  a dat încă o soluţie definitivă. În aceste condiții, Primăria Timişoara nu poate organiza o altă licitaţie. Aşa că insectele se înmulțesc în voie în oraș.

„O preblemă deosebită o pune partea de nord a Timişoarei. Asta pentru că aici există o pădure, întinsă pe câteva hectare, iar aici în sezonul cald cresc ţânţari, dar şi căpuşe” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Cei care au de suferit din cauza lipsei unui serviciu de dezinsecţie sunt timişorenii.

„E rău. Că vin ţânţarii, îs mulţi. Şi la noi aici la pădure, tot ne ferim de ţânţari, mai luăm şi mai dăm pe mâini”, spune un timișorean.

„Sunt ţânţari, când apar, sunt. Să stropească că nu au ce face decât să stropească”, admite un alt localnic.

„E prăpăd. Ar trebui să se stropească. Ar trebui să pună mai mult accent pe cartierul ăsta că prea puţin se pune”, adaugă un alt timișorean.

Problema este că înţepăturile de ţânţari sau muşcăturile de căpuşe pot provoca infecţii grave, cum este boala Lime.

„În această perioadă poate fi peroipadă de ploi, pot fi inundaţii şi pot creşte ţânţarii. Ţânţarul poate să transmită o boală gravă, o enecefalită, care se manifestă cu simptomatologie minoră, dar şi forme severe care pot duce la deces. Este bine să ştim şi acest lucru să ne ferim de înţepătura de ţânţar. În toate acestea un rol important îl au factorii care contribuie la dezinsecţia şi deratizarea zonelor unde noi activăm”, explică Vilgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeș” Timişoara. 

În urmă cu doi ani, în 2014, pentru că nu au reușit să angajeze o firmă   pe termen lung, autorităţile locale au cerut ajutorul Consiliului Judeţean Timiş. Elicopterul instituţiei a efectuat atunci o singură acţiune de dezinsecţie, gratuit.

„În 2014 am alocat o sumă de aproximativ 1,4 milioane de lei pentru tot judeţul. S-au făcut operaţiuni pe 33 de mii de hectare, iar pe suprafaţa Timişoarei undeva la 3.000 de hectare”, precizează Călin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Tocmai pentru că riscul infecţiilor există, Institutul Naţional de Sănătate Publică a emis în această primăvară o alertă pentru virusul Zika şi a cerut tuturor primăriilor din ţară să înteţească stropirile. În acest context, Primăria Timişoara recurge la soluţii de criză.

„În situaţia de forţă majoră creată de acest nenorocit virus Zika, evident că nu am putut să aşteptăm hotărârea judecătorească, am invocat forţa majoră şi am dat drumul unei proceduri de urgenţă de achiziţie publică a serviciilor de dezinsecţie”, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Contractul pentru serviciile de dezinsecţie şi deratizare se va atribui direct, în 19 aprilie. Acesta se încheie pe o perioadă de 4 luni, iar bugetul local va acoperi costurile, care se ridică la 100.000 de euro.

Reporter: Caterina Ledrer

Operatori: Mihai Pop și Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri