Timişorenii au muncit la renovarea a 12 saloane de la Secţia de Pediatrie a Spitalului de Boli Infecţioase din Timișoara

Data publicării:
pediatrie

Ceea ce se află în spatele ușilor de la Secţia de Pediatrie a Spitalului de Boli Infecţioase din Timișoara este opera unor voluntari, medici sau chiar a unor foști pacienți. Este și cazul Sânzianei Suciu, care avut fetița internată timp de 10 zile în spital, în urma unei infecții cu rotavirus.

„Din fericire, noi am nimerit într-un stadiu destul de avansat. Este un alt mediu, trece timpul mai repede în momentul în care copilul tău stă cu perfuzie câteva ore. Se uită la un desen, povestești.Din fericire, noi am ajuns când erau într-un stadiu destul de avansat, după o noapte de nesomn când am ajuns la spital”, afirmă ea.

Înainte, saloanele erau unele banale, cu pereți albi, faianță și pardoseală veche și ziduri deteriorate, iar părinții acopereau lenjeria uzată cu prosoape, pentru confortul micuților. Acum, coridoarele au prins culoare, pentru că pe pereți au fost pictate cele mai îndrăgite personaje din desenele animate, s-a adus mobilier nou, iar paturile au lenjerii cu ilustrații, pentru a le ridica moralul micuților pacienți.

„Trebuie să recunosc că s-a făcut o schimbare extraordinară, nici nu mai zici că ești în spital. E o diferență de la cer la pământ”, spune mămica unui fost pacient, voluntar.

„Este o mare diferență, erau niște saloane banale, niște încăperi banale, cu niște pereți albi, cu mobilier, uzat fizic și moral, e o schimbare de 180 grade”, precizează Maria Cerbu, medic în cadrul Secției de pediatrie a Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.

„Noi avem în jur de 3.000 de pacienți pe clinicile de boli infecțioase, anual, din care pe această secție majoritatea sunt copii. Sunt copii cu boli ușoare sau mai grave, dar când stai într-un mediu ca acesta te vindeci mai bine”, afirmă Virgil Musta, purtător de cuvânt al unității.

Pentru ca pacienții să aibă condiții decente, zeci de voluntari și-au petrecut weekendurile printre găleți cu vopsea și praf. Dedicată acestui proiect a fost și Claudia Mihoc, responsabilă pentru ambientul de poveste în care sunt tratați copiii.

„Eu am crescut înconjurată de artă şi e un plus a stării de spirit. Eu nu aş putea fără. Am venit întâmplător. Am zis că mă implic într-un weekend şi am ajuns de trei săptămâni să facem toate holurile şi toate saloanele. E un sentiment extraordinar”, ne mărturisește ea.

„Nu m-am aşteptat să se mobilizeze un număr atât de mare de oameni dornici să se implice. Chiar dacă nu ştiau să bată un cui, să dea o gaură, să monteze o aplică sau o priză şi aşa mai departe, ei au venit”, precizează Ioana Vârtosu, iniţiatoarea proiectului.

Proiectul a început în toamna anului trecut, fără niciun ajutor din partea spitalului sau a Primăriei Timişoara, în subordinea căreia se află unitatea sanitară. Până acum, în renovare s-au investit peste 80.000 de euro. Banii au provenit din donaţii, iar munca a fost 100% a voluntarilor. De la demararea iniţiativei, aproximativ 200 de timişoreni şi-au dedicat timpul acestui proiect.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri