Un hobby util în cazuri de urgență

Data publicării:
hobby prima

”Fiecare dintre noi vorbește la stație în fiecare zi”. Sunt arhitecți, doctori sau IT-iști, dar au un hobby comun – radioamatorismul. Acest sport și-a demonstrat utilitatea în situații de urgență precum inundațiile din Timiș, petrecute în 2005.

”La inundațiile care au avut loc la noi în județ și nu numai rețeaua tradițională de comunicații a căzut. Celularele nu mai funcționau. I-am ajutat pe cei de la ISU stabilindu-le o rețea de comunicare care să acopere zona respectivă”, afirmă Dan Stoian, indicativ YO2LLQ.

”Roger, nodurile de pe Timișoara sunt active?” Iar pasiunea pentru radioamatorism este una care implică sacrificii personale, traduse prin timp și bani. Costurile acestui hobby ajung, uneori, să se ridice la sume mari. De pildă, Marius Mateaș a investit peste 4.000 de euro în echipamentele radio. ”Este un hobby care are foarte mulți adepți, dar în baza regulamentului de radioamatori și a legislației românești acest hobby, în caz de necesitate, se transformă într-un serviciu alternativ”, spune Marius Mateaș YO2MMC.

Și nu puține au fost cazurile în care a fost nevoie de un sistem de comunicare de urgență pentru salvarea de vieți omenești: ”În acest an în luna iulie, un bărbat aflat pe Muntele Găina a avut nevoie de ajutor medical, fiind în pericol de moarte. Pentru că în acea zonă nu exista semnal GSM, radioamatorii aflați la fața locului au reușit să direcționeze ambulanța folosind acest aparat de emisie-recepție”.

Releele instalate pe dealuri și munți le asigură undelor radio suportul necesar pentru a fi transmise la distanțe mai mari. ”Mergem în tot felul de locuri, munți în locuri înalte de unde putem comunica mai bine, facem ieșiri în natură și de multe ori surprindem accidente în locuri mai greu accesibile și atunci facem tot posibilul să anunțăm autoritățile, salvare, pompieri”, spune Dan Pasăre, indicativ YO2LJB.

Iar eficiența și-au dovedit-o în situațiile de urgență când au fost solicitați de autorități sau când, întâmplător, s-au aflat la fața locului. Pentru a oficializa acest sprijin, există acum un protocol încheiat între radioamatori și formațiunea SALVO din cadrul Primăriei Timișoara.

”Ultima acțiune a fost cea de la Șag ”Alertă răpire copil”, în colaborare cu IPJ-ul, și într-adevăr am văzut diferența, ce înseamnă să fie alături de noi și să fim noi singuri. Nu este același lucru”, ne-a declarat Loredana Gavrilovici, responsabil SALVO din cadrul Primăriei Timișoara.

”În situația unui cutremur, a unei inundații, comunicațiile uzuale, cum ar fi telefonia mobilă, cum ar comunicația radio, atât guvernamentală cât și civilă, poate să nu mai funcționeze, în acest sens, acest sprijin al Federației Române de Radioamatorism este foarte important”, precizează Lucian Mihoc, inspector șef ISU Banat.

În România sunt înregistrate peste 8.800 de indicative de radioamatori, însă nu toți sunt activi, iar o bună parte dintre acești pasionați sunt în zona de vest a României. Radioamatorismul presupune realizarea de performanțe tehnice, participarea la concursuri, legături radio la distanțe uriașe, colecționarea de diplome, dar și prietenii stabilite pe calea undelor radio.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri