Timişoara: ghioceii, primul semn că primăvara vrea să-şi intre în drepturi. Vremea însă se schimbă

Data publicării:
ghiocei

Niciun indiciu din această curte nu arată că ne aflăm în mijlocul lunii ianuarie. Ba mai mult, ghioceii sunt primul semn că primăvara vrea să-şi intre în drepturi. Temperaturile crescute din ultimele zile au favorizat apariţia ghioceilor. Oamenii din Timişoara, s-au trezit, peste noapte, în curţi, cu vestitorii primăverii.

Iar în scurt timp, spun oamenii, loc îşi vor face şi brânduşele, flori care apar, de regulă, la mijlocul lunii martie. Florile primăverii sunt şi cele mai rezistente. ”Când nu este zăpadă, ele apar. Şi de sub zăpadă ies ghioceii. Mult ţin, până aproape de Paşte”, spune Maria Gale.

Deşi au fost surprinşi de ghiocei, localnicii sunt obişnuiţi cu astfel de schimbări bruşte ale vremii, mai ales în această perioadă. ”N-o să vină primăvara de-acum, mai vine şi frigul. Că am mai păţit din astea... anul trecut a fost mai interesant că n-a nins aproape deloc”, afirmă Pavel Gale.

Flori de primăvară se pot găsi şi la vânzare, în Timişoara. Comercianţii şi-au instalat deja tarabele improvizate, iar clienţii nu lipsesc. Scepticismul cu privire la venirea primăverii e însă constant: - E timp frumos, e plăcut. Credeţi că se instalează deja, sau...? ”Eu cred că nu, februarie îşi mai spune cuvântul”, ”Normal că o să mai vină, că încă n-a trecut februarie aşa că... mai aşteptăm ceva şi mai răcoare”, ”Va mai fi în februarie frig, dar acum totuşi e plăcut...”.

Şi în parcurile din Banat se observă schimbări, o dată cu creşterea temperaturilor. Pe malul Begăi din Timişoara copacii şi arbuştii au înmugurit, deşi suntem abia la mijloc de ianuarie. Specialiştii spun că acest lucru trebuia să se întâmple abia peste o lună şi jumătate.

Vremea frumoasă nu va mai dura însă mult. Meteorologii spun că începând din această săptămână vor veni ploile şi ceaţa, semn că încă nu este momentul să schimbaţi garderoba. ”Temperaturile ridicate din ultima săptămână s-au datorat unei mase de aer de presiune ridicată din estul Europei. Începând de astăzi va ploua pe arii extinse, iar aria precipitaţiilor se va restrânge treptat, mai ales spre Crişana”, precizează meteorologul Carmen Moisescu, de la Centrul Regional de Prognoză a Vremii Banat-Crişana.

Meteorologii precizează că în februarie mai sunt aşteptate zile friguroase, zăpezi sau chiar viscol pe arii extinse din ţară.

Reporter: Maria Rohnean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri