Alexandru Rafila explică în ce condiții se pot organiza alegerile la 27 septembrie

Data publicării:
alegeri vot inquam ganea 6
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Dacă situația pandemiei va rămâne așa cum este în prezent, alegerile locale nu ar trebui să se organizeze, a declarat profesorul Alexandru Rafila, vineri seara, la Digi24. El susține că data de 27 septembrie este una potrivită numai în contextul în care numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus va scădea semnificativ.

„Dacă situația va fi în România cum este în Italia acum sau cum este în Grecia, atunci cu siguranță se pot organiza alegeri fără niciun fel de probleme”, a spus reprezentantul Româiei la OMS.

„Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată a transmisibilității sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot la nivel național și dacă punem o medie de 10 persoane, cred că duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, și accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, încât să fie ordonat, să evite aglomeraţia”, a arătat Alexandru Rafila.

Practic, răspunsul la întrebarea „se pot organiza alegeri la 27 septembrie” este dat de două scenarii posibile, două tendințe înspre care poate evolua situația epidemiologică din România: „Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu. Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la nişte cifre foarte importante şi lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilităţii populaţiei şi măsurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci, depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”, a explicat profesorul Rafila.

Însă președintele Societății Române de Microbiologie este mai degrabă sceptic în ceea ce privește o schimbare semnificativă a actualei tendințe care să fie generată de alți factori decât comportamentul oamenilor. „Mie mi-e foarte greu să cred că dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, două - trei săptămâni maxim, o schimbare importantă în abordare şi comportament, mi-e greu să cred că trendul va putea fi inversat şi că alegerile pot avea loc la data de 27 (septembrie - n.r.). Așteptăm acel punct de inflexiune. Cred că este un moment greu”, a spus profesorul Rafila.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila spune că alegerile sunt un mecanism democratic care nu ar trebui să fie amânat sine die pe motiv că avem pandemie. „Trebuie să găsim o soluție, încât să putem să facem aceste alegeri”, a spus profesorul, vineri seara, la Digi24.

Citiți și:  Alexandru Rafila refuză oferta lui Victor Ponta: „Nu candidez la Primăria Capitalei!”

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri