DIGIVOX. Ce crede un secui despre „Războiul steagurilor”

Data publicării:
costum 20traditional-49565

Szabolcs Dolcsig prezintă antencedentele steagului secuiesc înainte și după revoluția din 1989. Astfel, „în timpul comunismului lângă culoarea roșie a comunismului secuii au început să folosească culoarea negru. De exemplu, au atașat un simbol de majorat folosit de către liceele maghiare din Secuime timp de 60 ani”.

Simbol de majorat | DIGI24
Steagul secuiesc albastru-auriu | DIGI24
Steag secuiesc cu culorile roșu și negru | DIGI24

Începând cu anii 90, telespectatorul susţine că au apărut primele steaguri secuiești cu culorile roșu și negru, cu cele două simboluri secuiești, soarele și luna, care apar şi pe stema istorică a Ardealului, astfel şi pe stema României.

Naşterea steagului albastru-auriu

În 2003 se înființează Consiliul Național Secuiesc, „care acceptă steagul secuiesc albastru-auriu, după o lungă dezbatere în care se dovedeşte prima apariţie istorică a simbolurilor secuieşti - soarele şi luna erau în aceste culori”.

Citiți și 70 de primării din Ungaria vor arbora steagul neoficial al secuilor. Ce spune unul dintre edili despre această acţiune

În data de 5 decembrie 2004, în Ungaria, se desfăşoară votul despre dubla cetăţenie a minorităților maghiare care au pierdut cetăţenia maghiară la al doilea război mondial.

„Rezultatul se pronunţă împotriva dublei cetățenii. Izbucneşte conflictul secui-maghiari. Sunt mai multe cazuri când mașini înmatriculate în Ungaria sunt distruse în secuime, cu mesajul că ungurii nu sunt bine veniţi în Secuime. Începe să crească patriotismul secuilor”, povestește Szabolcs Dolcsig.

În ianuarie 2005, primăria Ciumani, judeţul Harghita, arborează steagul secui în loc de steagul maghiar lângă steagul României.

În final, telespectatorul conchide: "Nu înţeleg de ce comunitatea română este împotriva acestor simboluri, care chiar se pronunţă despre ideea de diferenţa dintre secui şi maghiar. Dacă vă uitaţi la stemele României şi Ungariei, putem spune că stema secuilor se pronunţă despre o loialitate pentru Statul Român. Luând în considerare că secuii favorizează acest steag mai mult decât steagul Statului Maghiar (roşu-alb-verde)”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri