24 de minute | Casa Albă, un pumn pus în gura presei?

Exclusiv Online

Un incident fără precedent a avut loc la Casa Albă: nu a fost permis accesul unor instituții de presă la o conferință de presă informală a purtătorului de cuvânt. Mai exact, a fost refuzat accesul jurnaliștilor de la CNN, New York Times, BBC, The Guardian, Los Angeles Times, Politico și Buzzfeed. Andrei Țărnea, directorul executiv la Institutul Aspen România, a declarat la emisiunea „24 de minute” că Donald Trump urmărește prin atacurile la adresa presei să obțină un „control exclusiv asupra spațiului de comunicare” deoarece își dorește o Administrației care să nu fie criticată. Urmăriți interviul integral în înregistrarea video de mai jos. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

N-a fost un șoc, a fost o confirmare. Era un eveniment fără precedent în istoria democrației americane, dar venea după o serie de atacuri, afirmații, amenințări din partea fie a unor membri ai Administrației, fie chiar din gura lui Trump. E tipul de discurs populist care e de natură să dea frisoane. Submineaza nu doar relația dintre o Administrație și media și modul în care cetățenii au acces la informații, dar schimbă natura echilibrului relațiilor dintre societate și putere în care cineva spune nu am nevoie de intermediari, eu vorbesc direct cu poporul. E exact capcana populismului, încă dinainte de a se naște media tehnologica modernă. Adresarea directă către popor a sentimentului că nimeni nu poate fi între liderul maxim și cetate. E periculoasă și pentru semnalul pe care îl trimite în lume”, a spus Andrei Țărnea.

Referitor la mesajul pe care vrea să îl transmită prin această atitudine Donald Trump, directorul executiv al Institutului Aspen România a spus că, în opinia lui, liderul american este mai puțin interesat de mesaj cât este de rezultat.

„El vrea o Administrație care să nu fie criticată, vrea un control al spațiului de comunicare și unul exclusiv. Dacă New York Times și alte instituții media ar accepta mantra, discursul oficial al Administrației ele ar fi acceptabile, ceea ce ar fi în contradicție flagrantă cu rostul jurnalistului. Nu e o bătălie între președinte și presă ci între două forme de a trăi democrația: una cu un iz puternic populist sau autoritar sau o democrație în care presa e un partener, nu inamic”, a adăugat Andrei Țărnea. 

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

 

Un incident fără precedent a avut loc la Casa Albă: nu a fost permis accesul unor instituții de presă la o conferință de presă informală a purtătorului de cuvânt. Mai exact, a fost refuzat accesul jurnaliștilor de la CNN, New York Times, BBC, The Guardian, Los Angeles Times, Politico și Buzzfeed. Andrei Țărnea, directorul executiv la Institutul Aspen România, a declarat la emisiunea „24 de minute” că Donald Trump urmărește prin atacurile la adresa presei să obțină un „control exclusiv asupra spațiului de comunicare” deoarece își dorește o Administrației care să nu fie criticată.

Alte Recomandări