24 de minute | Bogdan Aurescu, despre viitoarea Curte Internațională împotriva Terorismului: Iranul...

24 Minute

 

Există foarte multe state din Uniunea Europeană care susțin acest proiect. Mi s-a părut important să existe susținere din zona cea mai afectată de terorism, să nu uităm că cele mai multe victime ale terorismului sunt musulmani. Este important să existe susținere din partea țărilor arabe. Iordania și Tunisia și-au exprimat susținerea. De asemenea, ministrul de Externe din Iran a arătat deschidere faţă de proiect”, a declarat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu nu a dat un interval de timp pentru înființarea acestei Curți împotriva terorismului și a precizat că în acest moment, alături de Spania, a fost reluată activitatea de promovare a proiectului în mai multe state.

Fostul ministrul de Externe a precizat că atât România cât și Spania își doresc înființarea Curții printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. 

„Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU ar asigura universalitate jurisdicției acestei curți. O altă variantă ar fi un tratat, care ar uma să fie negociat, iar de numărul de state care ar semna tratatul ar depinde și jurisdicția Curții. O Curte împotriva Terorismului nu face decât să prevină și să descurajeze actele de terorism și să pedepsească atunci când e cazul. Aduce un instrument de drept internațional”, a spus Bogdan Aurescu.

Curtea Internațională împotriva Terorismului ar urma să aibă caracter permanent și să ajute statele la investigarea actelor de terorism, dar și să instrumenteze anchete independent. 

„Ar urma să aibă o repartiție geografică echitabilă. Noi am propus 11 sau 15 judecători. Noi nu propunem o Curte penală ad hoc ci una care să se ocupe de combaterea terorismului cu caracter permanet, așa cum este Curtea Penală Internațională de la Haga. Ar urma să identifice amenințări, să ajute statelor la investigații. Propunem să aibă să o competență națională subsidiară. Deci să nu se activeze pentru orice fel de crimă, ci atunci când statul cere să investigheze o anumită chestiune. De asemenea, Consiliul de Securitate ar putea să defere Curții cazuri. Ar fi o Curte de prevenție, descurajare, pedepsire dacă e cazul a fenomenului terorist”, a spus Bogdan Aurescu.

Fostul ministru a precizat că această Curte ar fi utilă și în cazul atentatelor în care sunt victime de mai multe naționalități și atentatori din mai multe țări.

Bogdan Aurescu a declarat că Curtea ar avea jurisdicție și în statele predispuse formării de celule teroriste.

„În acele state safe haven pentru terorism ar trebui ca această Curte să intervină”, a spus fostul ministru.

De asemenea, Bogdan Aurescu a precizat că această Curte Internațională împotriva Terorismului ar urma să ajute și la o mai bună cooperare a statelor care luptă împotriva acestui fenomen.

În ultimii cinci ani, organizațiile teroriste au dus la capăt 23.000 de atentate care s-au soldat cu moartea a 80.000 de oameni, pe tot globul.  Din acest motiv, România şi Spania au lansat ideea unei Curţii Internaţionale împotriva Terorismului. Dacă iniţiativa va prinde contur, 15 magistraţi ar urma să-i judece pe cei care comit atacuri teroriste. În plus, ar încerca să rezolve şi problema de comunicare dintre statele care nu colaborează în acest domeniu.

Ca să fie înființată Curtea Internațională împotriva Terorismului trebuie să existe sprijin atât din partea statelor europene cât și din partea țărilor arabe, a atras atenția fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu la „24 de minute”. De altfel, Bogdan Aurescu a precizat că ministrul de Externe iranian și-a exprimat deschiderea pentru acest proiect, alături deminiștrii de Externe din Iordania și Tunisia. 

Alte Recomandări