24 de minute | Casa Regală, precizări despre întâlnirea dintre Liviu Dragnea și Principesa...

24 Minute

 

 

„Este normal ca Casa Regală să discute cu liderii partidelor politice. E normal să fie informați înainte, ține de protocol. Acest gen de întâlniri nu sunt o noutate, familia regală a avut întotdeauna întâlniri private cu toți decidenții politici și apolitici din România și menirea lor este să sfătuiască, să tragă un semnal de alarmă, să sondeze reacția politică”, a spus Ioan Luca Vlad. 

Consilierul Casei Regale a precizat că a fost decizia lui Liviu Dragnea să publice fotografia în care se afla alături de Principesa Margareta, „nu a fost decizia protocolului Casei Regale”.

„Decizia a fost luată de domnul Dragnea să facă publică întâlnirea. E o chestiune pe care familia regală nu o controlează. Este o chestiune de protocol și politețe să nu refuzi o fotografie cu cineva”, a subliniat Ioan Luca Vlad. 

Întrebat de ce nu a fost publicat pe site-ul Casei Regale întâlnirea dintre Principesa Margareta și Liviu Dragnea, în timp ce vizita Principelui Radu la Bruxelles a fost notată, consilierul regal a subliniat că este o „tradiție” a Coroanei să se consulte cu liderii politici și nu este o chestiune inclusă în programul oficial. 

„Întâlnirea pe care Princepele Radu o avea la Bruxelles s-a înscris într-un program al familiei regale de promovare a Basarabiei în UE. Una este un program oficial și alta este o tradiție a Coroanei de a se consulta cu liderii politici”, a subliniat Ioan Luca Vlad.

Consilierul regal a subliniat că legea privind statutul Casei Regale a fost discutată cu mai mulți lideri politici, nu doar cu PSD.

„Această lege nu a fost discutată numai cu PSD. Nu a fost singurul care a fost consultat. Au fost discuții și cu doamna Gorghiu și cu domnul Blaga. Politicienii au simțul promovării electorale foarte dezvoltat. Este normal că își doresc, dacă știu că familia regală se bucură de 80% respect din partea românilor, să se asocieze cu Casa Regală”, a spus Ioan Luca Vlad.  

Guvernul lucrează la un proiect de lege care ar da Casei Regale a României personalitate juridică și ar da voie membrilor acesteia să reprezinte România în întâlniri externe. 

De asemenea, Casei Regale i-ar putea fi atribuit ca sediu Palatul Elisabeta, în folosință gratuită — cu păstrarea dreptului de proprietate publică a statului, relatează Agerpres.

Potrivit proiectului, va fi recunoscută poziția de Șef al Casei Regale a României ca poziție de demnitate publică, între atribuțiile căruia se află și adoptarea Statutului Casei Regale a României.

„Proiectul de lege încadrează predictibil activitatea publică a Casei Regale și stabilește o metodă constituțional validă de recunoaștere a Șefului acesteia la momentul intrării în vigoare a legii. Toate aceste activități vor fi sub controlul Parlamentului, Șeful Casei Regale depunând anual un raport în acest sens", se arată în expunerea de motive a proiectului normativ.

De asemenea, se apreciază că măsurile adoptate „sunt necesare pentru continuarea activității unei instituții simbol al cărei conducător a fost șef al statului timp de 81 de ani din istoria constituțională a României iar din 1947 până astăzi reprezintă un reper de moralitate, continuitate și reprezentativitate a națiunii și a valorilor sale".

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

Ioan Luca Vlad, consilierul privat al Casei Regale, a declarat la emisiunea 24 de minute, referitor la întâlnirea dintre Liviu Dragnea și Principesa Margareta, că Custodele Coroanei a avut discuții cu toți liderii politici pe marginea proiectului de lege privind statutul Casei regale nu doar cu președintele PSD. De asemenea, Ioan Luca Vlad a subliniat că a fost decizia lui Liviu Dragnea să publice fotografia în care se afla alături de Principesa Margareta, nu a fost decizia Casei Regale. Urmăriți interviul integral în înregistrarea de mai jos. 

Alte Recomandări