24 de minute| Condițiile pentru obținerea indemnizației mărite de creștere a copilului, explicate...

24 Minute

 

Regulile de acordare a concediului pentru creșterea copilului, potrivit cărora mamele vor primi mai mulți bani, s-au schimbat de la 1 iulie. Pragul minim al indemnizației crește la 85% din salariul minim brut, adică 1.063 de lei, față de 600 de lei cât era până în prezent. Totodată indemnizația în cuantum de 85% din veniturile nete realizate se va acorda timp de doi ani și nu un an, cum este acum.

Lăcrămioara Corcheș a vorbit despre situația din a treia zi de depunere a dosarelor pentru indemnizații: „Ne-am organizat astfel încât să venim în sprijinul beneficiarilor, să micșorăm cozile, până acum ne-a reușit. Am făcut o serie de demersuri. Am încheiat protocoale de colaborare cu celelalte autorități ale statului”. Legat de faptul posibilitatea depunerii actelor pe e-mail: „Mamicile, taticii pot depune cererile de prelungire, reluare a concediului pe mail, scanat. Până în acest moment au venit 2% din beneficiari, adică aproximativ 1.000. Ne așteptăm la un număr de 49.000 de persoane care sunt acum în stimulent și care doresc să își prelungească concediul până la 2 ani sau se află în indemnizația pentru creșterea copilului până la 1 an și vor prelungirea până la 2 ani”.

Lăcrămioara Corcheș a clarificat cum se calculează indemnizațiile și care sunt condițiile pentru obținerea lor pentru toți vizați de această lege: cei care urmează să intre în concediu pentru creșterea copilului, cei care sunt deja în concediu pe vechea lege și cei care au stat un an, s-au întors la muncă, dar acum doresc să se întoarcă în concediu.

Părinții care urmează să intre în concediu pentru creșterea copilului

Se calculează ultimele 12 luni de lucru înaintea nașterii copilului: categoric până la 85% din venit, pe care le-a dobândit în ultimii 2 ani. Se aleg 12 luni, dar nu întâmplător, succesive și consecutive de la nașterea copilului. Dacă în aceste 12 luni au venit de natura act independente, salariale sau agricole, le iau în calcul, dacă nu le găsesc, merg mai departe, până găsesc 12 luni, până la 24 - noutatea e că luăm în calcul 12 luni, luni lucrate sau perioade asimilate. Poate fi și un șomaj”.

Dacă părintele are doar 11 luni muncite în ultimele 24 de luni, nu ia indemnizații: „O mămică a avut somaj șase luni- mămica care naște pe 1 septembrie, a avut venit de natură salarială până la 1 oct 2015, celelalte 6 luni nu a făcut nimic, nu a avut niciun venit, atunci merg mai departe și mai caut încă 6 luni să găsesc 6 luni cu venit, până ajung la 24. Dacă până la 24 am găsit numai 11 luni, mămica nu e eligibilă, dacă până ajung la 24 ating și perioada care a fost în șomaj, atunci le iau în calcul și pe acelea”.

Pe noua lege nu mai e decât optiunea de a sta 2 ani acasă. În condițiile în care mama își dorește să se întoarcă la muncă mai devreme, poate face acest lucru când dorește și atunci va face cererea de stimulent de inserție.

Părinții care sunt în concediu de creșterea copilului pe vechea lege

Dacă au optat pentru 2 ani, nu depun nicio cerere, se recalculează automat, din oficiu. În momentul actual sunt 140.000 de persoane în concediu de creșterea copilului în România.

Cei care au optat pentru un an și se află încă în primul an de creștere sunt așteptați la ghișeu.

Părinții care au stat un an, s-au întors la muncă, dar acum doresc să se întoarcă în concediu

Părinții pot opta și pentru această variantă, dar suma pe care o primesc lunar nu se recalculează, rămâne aceeași ca în primul an. Indemnizația în acest caz „nu se mai calculează, este o facilitate oferită de lege de a sta cu copilul până la 2 ani acasă. Îi rămâne plafonul dar dacă aplicăm 85% în urmă, îi aplică din cât a primit, pentru că ea a fost acasă. E aceeași sumă. E chiar mai bine. Nu este o discriminare. Ea a pornit de la premisa că nu se poate modifica, acum legiuitorul i-a dat opțiunea să stea acasă cu 3.400 până la 2 ani”

Stimulentul de inserție

Invitata Teodorei Ghenciu a declarat : „Crește și suma de la 500 de lei, la 531 și se acordă până la împlinirea vârstei de 3-4 ani. Dacă părintele se află deja în stimulent, nu trebuie să depună cerere de prelungire, el rămâne în stimulent în continuare. Mai primește un an în plus. Dacă se află în stimulent și dorește să se întoarcă acasă în concediu, trebuie să depună și cerere și dovada faptului că angajatorul îi suspendă activitatea de la serviciu”.

Altă noutate privind stimulentul de inserție este că se acordă chiar dacă părinții au taxe neplătite: „ Nu se mai ține cont (n.r. - de taxele neplătite, exemplu: amenzi), nici la indemnizațiile de creștere, nici la venit minim garantat, nici la alocația de susținere a familiei”. Stimulentul se acordă indiferent de natura contractului de muncă, pe perioadă determinată sau nedeterminată. Părintele trebuie „să anunțe cu 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a copilului că intenționează să-și reia serviciu, să intre în stimulent ”

Pentru părinții care sunt deja în concediu pe vechea lege se va recalcula automat stimulentul. „Dacă au optat pentru 2 ani, nu depun nicio cerere, se face automat și calculul”, a adaugat Lăcrămioara Corcheș.

Perioada depunerii cererilor pentru indemnizația mărită

Lăcrămioara Corcheș a menționat:„Cererile se pot depune oricând, dar cine dorește să i se constituie dreptul nou, recalculat, până pe 22 iulie. Toate cererile se prelucreză, dreptul cel nou începând cu plata în august. Se pot depune cereri și după 1 august, dreptul rămâne și pentru iulie numai că plata se va face în septembrie și din urmă. Se primesc două drepturi o dată”.

Lăcrămioara Corcheș, directorul general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, a fost invitata Teodorei Ghenciu, astăzi, la emisiunea 24 de minute. Tema discuției a vizat legea referitoare la concediul și indemnizația de creștere a copilului, lege intrată în vigoare de la 1 iulie.

Alte Recomandări