24 de minute | Elisabeta Lipă: Valoarea sportivilor ne spune că ne întoarcem cu 8-9 medalii de la...

24 Minute

Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului și vicepreședintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a spus că se aștepta ca echipa de gimnastică feminină să rateze calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, dar că nu a crezut până în ultima clipă.

„Sunt 900 de sportivi legitimați la gimnastică. 500 înscriși la competiții. Baza de selecție este foarte mică, acesta este principalul motiv. Nu ne comparăm cu SUA, unde sunt 4 milioane de gimnaști, iar noi vorbim de 400 de fetițe”, a spus Elisabeta Lipă.

În ceea ce privește acuzațiile le adresa cupului de antrenor Bellu-Bitang, ministrul a spus că „nu sunt depășiți”.

De asemenea, fosta mare sportivă a spus că un alt motiv al ratării este că „ducem lipsă și de antrenori”, apoi că sunt cluburi care nu au toate aparatele.

Referitor la reprezentarea individuală la gimnastică, Elisabeta Lipă a adăugat că, pe lângă Marian Drăgulescu, „o sportivă sigur ne va reprezenta”. „Să vedem dacă Federația Internațională va acorda un al doilea pașaport”, a punctat ea, adăugând că este vorba de ales între Larisa Iordache și Cătălina Ponor.

Elisabeta Lipă a vorbit și despre proiectul „Țară, țară, vrem campioane”, finanțat de Petrom prin Fundația Casa Campionilor. „Din 200 de fetițe, sperăm măcar un lot de 5 sportive să avem”, a spus ea.

Totodată, la Jocurile Olimpice din Brazilia, România ar urma să fie reprezentată în total de circa 70 de sportivi. „Sunt calificați deja 56-57 de sportivi. Echipa de handbal feminin a ridicat numărul. Vom ajunge la 70 de sportivi. Este cel mai mic număr. După 1988, când la Seul a fost impus, România n-a mai avut un număr atât de mic”.

În privința medaliilor, Elisabeta Lipă a declarat că „valoarea sportivilor ne spune că ne întoarcem cu 8-9 medalii.”

„Sportul s-a degradat, numărul medaliilor a scăzut de la an la an. Îmi este greu să spun că o persoană anume este de vină. Din 2004 nu mai există o strategie națională de dezvoltare a sportului. Eu am creionat strategia care va ieși la pchet cu modificările legii sportului”, a punctat ministrul Tineretului și Sportului.

Printre modificări se numără reorganizarea federațiilor. „Nicăieri în lume nu sunt susținute 74 de federații. Trebuie împărțite în categorii – care reprezintă România la Jocurile Olimpice și cele sportive care nu au obiectiv reprezentarea României la Jocurile Olimpice”, a precizat ea.

O altă modificare mai prevede „finanțarea sportului de către autoritățile locale, pentru crearea sportului de mare performanță”.

Totodată, în privința rentelor viagere, „ar trebui încurajată zona de medalii la Jocurile Olimpice și descurajată zona de medalii la competițiile europene.”

Elisabeta Lipă a precizat că legea se află „în faza de corectură” și că în următoarele zile o va pune în dezbatere publică.

Ministrul Tineretului și Sportului a precizat și că nu a auzit discuții în Guvern cu privire la „pierderea organizării Euro 2020”. „Sunt ferm convinsă că n-avem cum să pierdem organizarea”, a declarat ministrul.

Elisabeta Lipă a anunțat și că dorește crearea unui registru bio-motric. „E o bază digitală. Copiilor li se fac măsurători și poți să urmărești evoluția copilului. Sunt clase cu copii scutiți 100%. Nu e normal”, a spus ministrul, precizând că registrul bio-motric va fi folosit pentru încurajarea sportului și pentru sportul de performanță. Astfel, se merge pe o școală pilot în fiecare județ, până la finalul acestui an școlar. „Va deveni obligatoriu în toamnă, printr-o hotărâre de Guvern”, a subliniat ea.

De altfel, printre obiectivele ministrului Elisabeta Lipă se numără strategia națională de dezvoltare a sportului, platforma bio-motrică și, totodată, aflarea numărului real al sportivilor legitimați.

„Nu ne mai permitem să spunem dacă vrem... Trebuie! Trebuie să creștem o bază solidă și la următoarele jocuri olimpice să ne vedem aici și să vedem că aceste Jocuri olimpice au fost un accident”, a declarat Elisabeta Lipă.

Citiți și Adio, Rio! Sfârşitul epocii de aur 

Eșecul echipei de gimnastică de a se califica la Jocurile Olimpice de la Rio era previzibil, consideră Elisabeta Lipă. Ministrul Tineretului și Sportului a spus că din 2004 nu mai există o strategie națională de dezvoltare a sportului. „Sportul s-a degradat, numărul medaliilor a scăzut de la an la an”, a spus ea. Legat de competiția din acest an, Elisabeta Lipă a spus că „valoarea sportivilor ne spune că ne întoarcem cu 8-9 medalii.” Totodată, ministrul a anunțat și o reformă a legii sportului.

Alte Recomandări