24 de minute | Maria Gheorghiu, Ovidiu.Ro: România nu poate ieși din sărăcie fără educație 

24 Minute

 

111.000 de copii din familii defavorizate vor beneficia de programul „Fiecare copil în grădiniță din toamnă”

Sunt eligibili pentru acest program, copiii care provin din familii cu un venit de 284 de lei pe membru de familie.

Ministerul Muncii a stabilit că 111.000 de copii, cu vârste cuprinse între trei și șase ani sunt eligibili pentru acest stimulent educațional, în prezent s-au înscris 60.000 de copii. Legea stipulează pragul de venit de 284 de lei pe membru de familie, ceva mai marte decât am folosit noi în programul pilot, noi am mers pe 150 de lei, pragul exact al sărăciei. Creșterea pragului este foarte bună”, a spus Maria Gheorghiu.

Efortul bugetar pentru acest proiect este de 12 milioane de euro pe an. În această sumă intră doar tichetele sociale, însă Maria Gheorghiu a arătat că fără măsurile complementare: acordarea de rechizite și îmbrăcăminte de două ori pe an, programul nu va avea succesul pe care și-l doresc. 

„Programul este un început, este o fundație pentru aplicarea altor măsuri complementare. Ce-am implementat noi a fost un program de soluții pentru copiii de trei-șase ani cu acordarea, pe lângă tichetelor sociale, și de rechizite două ori pe an și de două ori pe an îmbrăcăminte. Fără aceste măsuri complementare nu credem că o să aibă impactul pe care ni-l dorim. Costul per copil este de 120 de euro pe an doar cu tichet. Rechizitele și îmbrăcămintea ar costa încă 50 de euro pe an, deci ar fi vorba de 170 de euro. Credem că fonduri sunt disponibile, trebuie găsit mecanismul”, a explicat co-fondatoarea Asociației OvidiuRo. 

Mulți dintre copiii din România, care provin din familii sărace, nu au certificat de naștere și fără acest document nu se pot înscrie la grădiniță. Asociația OvidiuRo a creat un spot publicitar în care explică importanța educației timpurie.

„În proiectul pilot din 2500 de copii aveam 10 fără CNP. Acum apar vreo 20 de copii fără CNP, noi credem că sunt mult mai mulți fără. Diferența dintre cei 60.000 de copii care sunt înscriși acum în program și cei 111.000 care sunt eligibili din toamnă, cred că sunt copiii care nu sunt înscriși la grădiniță. De aceea am făcut și acest spot”, a explicat Maria Gheorghiu. 

Maria Gheorghiu a explicat că trebuie făcută o consiliere părinților cu privire la importanța educației preșcolare. Aici intervcin asistenții sociali din Primării, care vor avea rolul de a afla ce familii din comunitățile lor sunt eligibile pentru acest program. 

„Recrutarea intră în sarcina asistenților sociali din Primăria. Primăria solicită de la bugetul de stat finanțarea, stabilesc familiile eligibile și transmit grădinițelor listele cu familiile din program. Asistenții sociali pot folosi argumente de natură emoțională, în sensul că toți copiii merg, e bine pentru copilul tău. Trebuie făcută o consiliere a părinților despre educația timpurie. Asistentul social poate folosi această încurajare: uite există un program care te poate sprijini. De multe ori părinții spun că nu au cu ce să îi încalțe, cu ce să îi îmbrace, distanța este un alt factor, copiii din comunitățile marginalizate trebuie să meargă doi sau tre kilometri pe jos până la grădiniță. De asemenea, părinții asociază diverse cheltuieli cu grădinița”, a spus Maria Gheorghiu. 

Inițiatoarea programului a explicat că acest program este destinat copiilor din familii defavorizate, unde și părinții au un nivel de educație scăzut. Ea a subliniat că fără educație acești copii nu vor putea ieși niciodată din sărăcie. 

„România nu se poate transforma fără educație și nu poate ieși din sărăcie. Acei copii nu pot ieși din sărăcie fără educație. Este evident că nu poți să depășești acest nivel de sărăcie fără să investești în educație. Orice copil are dreptul să se înscrie la grădiniță. Am văzut că programul funcționează cel mai bine în comunitățile unde primarul este pro educație și se implică”, a spus Maria Gheorghiu. 

Co-fondatoarea Asociației OvidiuRo a spus că studiile lor scad abandonum școlar cel puțin în învățământul primar, dar a atras atenția necesității unui studiu pe termen lung, pe 20 sau 30 de ani, care să arate exact ce impact a avut acest program asupra acestor copii. 

Asociația OvidiuRO a fost fondată de Maria Gheorghiu și Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke, care a venit prima dată în România cu Corpul de Pace. 

Maria Gheorghiu, inițiatoarea programului „Fiecare copil la grădiniță”, a spus la emisiunea 24 de minute că, din toamnă, 111.000 de copii din familii defavorizate vor beneficia de programul „Fiecare copil în grădiniță”. Programul, care a fost implementat la nivel național din luna februarie a acestui an, presupune acordarea de tichete sociale copiilor din familiile sărace pe baza prezenței zilnice la grădiniță.

Alte Recomandări