24 de minute | Recuperare medicală prin joacă

24 Minute

Alături de trei prieteni de la Facultatea de Matematică și Informatică din Cluj, Andrei Dascălu, Andrei Cantea, Alina Călin, Cosmin Mihaiu a dezvoltat un soft care a ajuns să fie lăudat chiar de șeful Microsoft. Astăzi, MIRA este un program folosit atât în clinici din România, cât și din alte țări străine, făcând perioada de recuperare mai ușoară și mai distractivă.

Totul a început în 2011 când cei patru studenți au aflat de competiția Imagine Cup, susținută de Microsoft. Ideea dezvoltării unui soft adresat pacienților cu diferite dizabilități temporare care au nevoie de recuperare fizică le-a venit în urma unei povești din copilărie. „Eu am povestit că, pe când avea 7 ani, mi-am rupt brațul și nu am urmat exercițiile fizice pentru recuperare pentru că erau plictisitoare. După șase săptămâni cu mâna în gips, au urmat alte șase pentru recuperare. Astfel ne-a venit ideea de a face ceva mai interesant, mai distractiv pentru ca recuperarea să se facă mai repede,povestește Cosmin Mihaiu.

Iar în 2012 ideea a devenit un business. Banii necesari pentru înființarea MIRA Rehab, 50.000 de lire, au fost oferiți ca premiu de o competiție pentru studenți care a avut loc în Londra. În prezent, cei patru tineri se pot lăuda cu o companie în Londra și una în Cluj și cu un profit de 70.000 de lire anul trecut.

„Am vrut să dezvoltăm un produs care să aibă impact și cu care să ajutăm lumea. Aplicația este un produs software, care folosește o cameră pentru a identifica mișcările de la distanță,” mai spune Cosmin.

Aplicația destinată terapiei corelează exercițiile fizice cu jocurile video, făcând mai simplu programul de recuperare. Cum funcționează? Pacientul face în fața monitorului mișcările recomandate de medic. Daca se mișcă greșit, programul îi atrage atenția. Exercițiile sunt urmărite și monitorizate de kinetoterapeut pe calculator sau pe telefon. Aplicația poate fi personalizată de terapeut în funcție de nevoile fiecărui pacient. Este adresată tuturor vârstelor, cel mai mic pacient care a beneficiat de pe urma programului are doar 3 ani, iar cel mai bătrân 90 de ani.

În prezent, programul se bucură de un mare succes, fiind folosit de în clinici din SUA, UK, Germania, România, Turcia, Israel, India, Pakistan. În România, se găsește în clinici din București, Brașov, Cluj și Alba Iulia.

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

Terapia fizică poate deveni distractivă chiar și pentru copii. Cosmin Mihaiu, președinte la MIRA Rehab, a povestit în cadrul emisiunii „24 de minute” cum a luat naștere softul care ajută la recuperarea pacienților cu diferite dizabilități neurologice, ortopedice, reumatologice și care se află în perioada de recuperare fizică:

Alte Recomandări