24 de minute | Roxana-Mihaela Vlad, preşedintele Alianţei pentru Domneşti: Sunt asociată unei femei...

24 Minute

Imediat după adoptarea legii care permite înfiinţarea unui partid cu doar trei semnături, românii şi-au redescoperit gustul pentru politică. Aşa se face că, peste noapte, au apărut, în majoritatea judeţelor din ţară, zeci de partide cu nume mai puțin obișnuite și strategii dintre cele mai diverse. Ce șanse au acestea să aibă succes în alegerile locale din iunie? Aflați de la invitata emisiunii „24 de minute”, Roxana-Mihaela Vlad. Urmăriți interviul integral în materialul video de mai sus.

De ce politică?

Ca jurnalist am învățat extrem de multe lucruri și îmi sunt de folos. Ca om de afaceri am învățat de asemenea mult. Politica pentru mine înseamnă mai mult decât ceea ce eu am văzut în ultimii 26 ani. Mi-am dorit să mă implic mai mult în comunitatea locală în care trăiesc.

Nu m-am regăsit reprezentantă de actualii oameni politici, pe care îi văd de când eram mică. Este un haos.

Mi-aș fi dorit să merg independent în acest demers, dar am înțeles că n-aș fi reușit să-mi duc la capăt proiectele.

Ce-și propune Alianța?

E un partid de centru-liberal, de tradiție creștin-democrată, cu accent pe dezvoltare, dar avem și accent pe protecția mediului. Am ales acest lucru pentru că mă caracterizează. Suntem noi, cei care ne regăsim în această orientare. Partidul a plecat de la cinci membri fondatori, acum avem deja aproape 400 de adeziuni semnate la doar o lună și jumătate. Dar sunt mult mai mulți oameni care se regăsesc în acest partid. 

Nu avem nicio datorie politică, iar domneșteanul a înțeles aceasta.

În program vorbiți de un centru medical de urgență, poliție locală, complex educațional. Ce vă faceți să credeți că veți reuși?

Așa trebuie să arate un candidat la alegerile locale. Sunt convinsă că vom reuși. Colaborăm cu profesioniști în fiecare domeniu. Educație, sănătate sunt pe același loc, urmează infrastructură și siguranță. O școală nu e suficientă, sunt mulți oameni care s-au mutat. Nu există o creșă în Domnești.Există suficient de multe surse de finanțare. În Domnești sunt 0 lei fonduri europene atrase.

În Domnești sunt doar bucureșteni care vin și dorm, viața lor e în București, spunea unul dintre edilii din Domnești.

Sunt mai puțini. Nu este adevărat. Eu am stat de vorbă mai mult cu domneștenii din vatra satului. E adevărat că s-a dezvoltat cam haotic. Noi bucureștenii ne-am mutat în câmp. Cine v-a pus, cucoană? este răspunsul primit în consiliul local. 

Am plecat la drum cu o serie de prejudecăți ale celor din jur: că sunt tânără, blondă, că sunt ca Iulia Timoșenko. N-am făcut-o intenționat. Dar sunt asociată astfel unei femei puternice.

V-a ajutat?

Mai mult pe tabloul mass-media. Am șase luni de campanie de informare. Oamenii mă știu în toate variantele de look. Oamenii nu au făcut o diferență. Oameni din vatra satului, bătrâni, mi-au spus: mai bine că ați venit dvs din afară. Nu m-am lovit pe teren de diferențe.

Aveți resurse? Cine finanțează?

Sunt sume exclusiv din contribuția membrilor. Conferințele de presă sunt la mine acasă. Politica o vedem în interesul comunității și al cetățeanului. Am ales sigla și simbolul casa, nu era nimic mai potrivit decât acasă. Nu mă feresc.

Vă puteți lupta cu infrastructura de partid?

Este un nivel al suprasaturației ridicat. Ne-am structurat ca un partid mare, lucrăm deja la organizații. Știu ce înseamnă alegeri locale, cu siguranță vom fi așa cum trebuie să fim.

Vă gândiți la alianțe în consiliul local?

În acest moment, nu. Vorbim de două partide mamut pe scena politică. Nu ne ferim să purtăm discuții cu reprezentanți ai partidelor politice și cu independenți. Dar în momentul acesta nu ne gândim la nicio alianță.

Candidații au fost anunțați?

La genul de zvonuri, da. Cei care candidează sunt aceeași oameni ca în ultimii 25 de ani, care confundă primăria cu o moșie. Abia acum a devenit Domneștiul vizibil și asta prin noi. Ce-au făcut cei de până acum? S-a creat o masă de joc: ei și noi.

Cum vă luptați cu sistemul? Prefectul direcționează local fondurile...

Cei care au avut firul roșu au avut și suficiente surse. Nu că nu s-a putut, nu s-a vrut. A avut 5 milioane de euro buget primăria pe an. Nu se puteau face o sumedenie de alte lucruri? Nu s-a făcut mai nimic. Relația cu Prefectura și Consiliul Județean va fi una bună, avem bună-credință. Mizăm pe transparența în administrația publică și fondurile europene.

Lucrăm deja la un proiect de târg, de parc, cu arhitect, vom câștiga șase luni.

Administrația locală nu este o afacere. Am avut experiența de manageriza o firmă cu 30 de oameni, atâția ani, am învățat multe și își va spune cuvântul. 

Vă implicați familia?

Am un noroc fantastic. Soțul meu e un bun consultant politic care a câștigat niște bătălii. Se implică, dar nu în sensul de a veni în primărie alături de mine.

Cea mai mare slăbiciune a dvs?

Pun foarte mult suflet, sunt pătimașă, sunt un om deschis. Eu și acum am emoții când vorbesc cu dvs. Sunt un om simplu, dar cu mai mult curaj față de alți oameni obișnuiți. Eu am ales să duc o campanie curată.

Cea mai mare amenințare pentru candidatul Mihaela Vlad?

Nu simt nicio amenințare. Poate doar partea urâtă a lucrurilor dintr-o campanie, care au început deja, eu adresez celorlalți mesajul de a duce o campanie frumoasă.

Alte emisiuni „24 de minute” pot fi urmărite AICI

Roxana-Mihaela Vlad, preşedintele partidului local Alianţa pentru Domneşti, a discutat cu Roxana Lăzărescu în emisiunea „24 de minute” despre șansele pe care un partid nou le are în alegeri. Ea a mărturisit că asemănarea - involuntară - cu Iulia Timoșenko a ajutat-o să fie asociată unei femei puternice.

Alte Recomandări