„24 de minute” | Teodor Baconschi: Oligarhizarea elitei politice din Moldova a fost favorizată de...

24 Minute

Teodor Baconschi a subliniat că decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova ca președintele să fie ales de către popor prin vot universal este binevenită, întrucât următorul președinte al Republicii va avea mai multă legitimitate. 

Oligarhizarea elitei politice din Moldova, transformarea într-o elită de pradă a fost favorizat de acest președinte, un președinte de culise care cam trebuie să facă ce vrem noi dacă nu pierde majoritatea și funcția. Sună mai bine votul direct tocmai pentru că îl face mai responsabil, face din el un om al societății civile, un om care exprimă agenda reală a societății civile și trezește elita aceasta cu urechile înfundate. Un președinte ales direct e legat prin vot de o majoritate electorală, în stradă, nu de o majoritate de o geometrie variabilă într-un Parlament mic”, a spus fostul ministru de Externe. 

Referitor la președintele Nicolae Timofti, Teodor Baconschi a declarat că a reprezentat o surpriză plăcută. 

Timofi a trăit o dramă politică: 48 de ore de tensiune și totuși a spus nu, nu îl putem scoate în față pe acest om. Trebuie să îl elogiem pe Timofti care a ținut piept unor asalturi, a rezistat. Domnia sa a fost o prezență super discretă și a surprins plăcut prin această capacitate de a rezista presiunilor”, a declarat fostul ministru. 

De asemenea, Teodor Baconschi a declarat că România ar trebui să facă mai mult pentru Republica Moldova. 

Avem acum un fel de culoar între București și Chișinău și se poate construi foarte mult în această perioadă tocmai pentru că totul de jur împrejur se prăbușește sau e în tranziție și zic că România are acest rol de a încuraja maturizarea unor elite politic pro europene alternative. Trebuie să avem o voce mult mai puternică sau să vorbim pe mai multe voci instituțional, dar să fim prezenți, trebuie să depășim discursul: vă ajutăm dar de fapt ca să vă convingem că nu aveți alt viitor decât unindu-vă cu România, nu. Trebuie să fie un proces cultural, politic și legislativ care să ducă la maturizare”, a spus fostul ministru. 

Fostul ministrul de Externe a subliniat că Republica Moldova are acum nevoie de reformarea clasei politice. 

Referitor la alegerile anticipate în Republica Moldova, Teodor Baconschi a precizat că nu pot fi evitate. 

Sigur că a existat o dezbatere polemică și la București cu privire la oportunitatea alegerilor anticipate. Mulți dintre analiștii bucureșteni se temeau că într-un astfel de caz figuri reputate a fi pro ruse ar putea prelua controlul, pe de altă parte votul se duce tot mai mult către figurile noi. Cred că nu vor putea fi evitate alegerile anticipate. Guvernul actual e într-un unghi mort, moștenește ce a rămas de la ospățul Alianței pentru integrare europeană, nu e validat de vot. Acum apare această schimbare. Resetarea, e nevoie de așa ceva. Cred că și de depăsirea acestui discurs de ambiguitate, de miel care suge de la două oi dacă vrea să rămână în cărți pentru asistența financiară și de reforma instituțională oferită de UE, Chișinău are nevoie de aceste reforme”, a spus fostul ministru. 

Teodor Baconschi a declarat că Vlad Plahotniuc nu este preferat de alegătorii moldoveni. 

Plahotniuc nu e favoritul nimănui în Occident. Toate sondajele arată ca 90 la sută din populație nu îl iubesc pe Plahotniuc. Puterea acestui om e imensă, controlează presa și justiția. Trebuie să înceteze. Există riscul unui faliment statal pentru că mulți au continuat să plece, oamenii găsesc alternative și pe urmă nu mai ai cu cine să faci o primăvară politică, un nou set de bune practici”, a conchis Teodor Baconschi. 

Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis, săptămâna trecută, că președintele statului va fi ales de către popor. Anunțul a provocat surpriză la Chișinău, dat fiind că până acum președintele era ales de parlamentari.

Mandatul actulului președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, expiră luna aceasta, iar decizia Curții se aplică imediat.

Potri­vit deci­ziei Cur­ții, arti­co­lul 78 din Con­sti­tu­ție, care se referea la ale­ge­rea șefu­lui sta­tu­lui, s-a modi­ficat astfel: „Pre­șe­din­tele este ales prin uni­ver­sal, egal, direct, secret și liber expri­mat. Pen­tru fun­cţia de Preşe­dinte al R.Moldova pot can­dida cetă­ţe­nii R. Mol­dova care au împli­nit vâr­sta de 40 de ani, au locuit sau locu­iesc pe teri­to­riul ei nu mai puţin de 10 ani şi cunosc limba de stat… Este decla­rat ales can­di­da­tul care a întru­nit cel puţin jumă­tate din votu­rile ale­gă­to­ri­lor ce au par­ti­ci­pat la ale­geri.  În cazul în care nici unul din­tre can­di­daţi nu a întru­nit această majo­ri­tate, se orga­ni­zează al doi­lea tur de scru­tin, între pri­mii doi can­di­daţi sta­bi­liţi în ordi­nea numă­ru­lui de voturi obţi­nute în pri­mul tur”.  

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” pot fi urmărite AICI. 

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a declarat la emsiunea „24 de minute” că faptul că până acum președintele Republicii Moldova a fost ales de parlamentari a a favorizat oligarhizarea clasei politice moldovene deoarece șeful statului a depins de cei 61 de deputați care îi confereau majoritatea. Totuși, Teodor Baconschi a precizat că președintele moldovean Nicolae Timofti a ținut piept unor asalturi, un lucru neașteptat din partea lui.

Alte Recomandări