„24 de minute”| Teodor Baconschi: SUA sunt singura super-putere care a luptat direct cu terorismul...

24 Minute

 

Foto: Facebook 

Teodor Baconschi a arătat că comunitățile ca Moleenbek se caracterizează prin ultracomunitarism, întreruperea serviciilor publice, absența edililor și lipsa poliției.

E un fenomen pe care sociologii l-au surprins cu exactitate de mai mult timp, dar la care politicienii par să nu fie atenți. Ministrul Tineretului din Franța spunea că sunt 100 de comunități ca Moleenbek în Paris. Cum arată aceste comunități: ultracomunitarism, serviciile publice sunt în general întrerupte, edilii sunt absenți, de obicei sunt socialiști, ecologiști, poliția este suficient de descurajată încât să nu pătrundă decât în situații de forță majoră în aceste cetăți”, a spus Teodor Baconschi. 

De asemenea, fostul ministru a precizat că tinerii care se radicalizează nu au o identitate, sunt respinși atât de țara în care trăiesc, cât și de cea din care provin. 

„Au tot cocoloșit aceste populații de tineri arabi, descendenți din imigranți din zona Magrebului. 10 % din populația Franței este formată din arabi. Majoritatea au intrat la a doua generație într-o criză de identitate. Ei sunt în general respinși, segregați. Atrași în aceste cetăți, ghetouri. Dacă se întorc la locurile de unde provin și acolo sunt respinși, sunt prinși între două lumi. Găsesc răspunsuri prin acest salafism. De la puritanism moral se poate produce o recrutare, mai ales că ISIS are o ofertă variată ca baze de antrenament, are un teritoriu. Avem o problemă în sânul Europei cu toate aceste ghetouri”, a declarat Teodor Baconschi. 

Lupta antiterorismului a Europei trebuie dusă în colaborare cu Statele Unite, a atras atenția fostul ministru. 

„Autoritățile politice, militare, de intelligence trebuie să colaboreze mult mai mult cu americanii. Și aici există o barieră. Se schimbă date, dar se schimbă parțial, doar într-o singură direcție, sau fluxul este întrerupt din varii motive. Au cea mai bună experiență antitero. SUA sunt singura super-putere care s-a luptat direct cu terorismul. Ar putea să își împărtășsească know how-ul cu statele europene”, a spus Teodor Bachonschi. 

Fostul ministru a criticat lipsa de coordonare a instituțiilor europene în privința amenințărilor teroriste, dar și legislația antitero prea slabă. 

Miniștrii Justiției și de Interne vor propune un plan integral de acțiune. Ca la școală, trebuie făcut un studiu de caz. Vezi unde s-au produs defecțiunile, în plan decizional, în colaborarea între instituții. Se poate face un model, care să poată fi aplicat pentru prevenirea în viitor. Nu poți să ai prevenție absolută. Ar trebuie o legislație antitero mai severă, adoptată în Parlament. Există preocupări excesive în ceea ce privește infracțiunile legate de terorism”, a mai spus fostul ministru. 

Teodor Baconschi a subliniat că trebuie să rămâne calmi, să nu generalizăm și să nu permitem ca aceste atentate să hrănească partidele extremiste.

Trebuie să ne ținem calmi, nu trebuie să hrănim valul de islamofobie. Fără amalgamuri, fără generalizări, fără procese colective de învinovățire. Nu trebuie să devenim isterici. Se civilizează extremismul. 30 % pentru partidul lui Jean-Marie le Pen e mult. Cad barierele europene, și devin frecventabile aceste partide. Trebuie evitată demonizarea apriorică, dar dacă elita politică e percepută ca neputincioasă, lipsită de putere de acțiune, lumea se va orienta la vot tot mai mult către partide de acest gen”, a spus Teodor Baconschi. 

Fostul ministru de Externe a declarat că într-un stat democratic, în care serviciile de securitate sunt supuse controlului parlamentar și există mecanisme interne de pevenire a derapajelor, securitatea colectivă ar trebui să primeze. 

„E necesară ieșirea din ipocrizie. Nu a fost nicio secundă atacul de la Bruxelles doar al Belgiei, orice rană pe trupul Europei, face ca întreg continentul să sângereze. Afectează inclusiv economia tututor statelor membre. Dilema dintre securitatea colectivă și libertatea indivi, între drepturile civile și sacrificiile pe care orice comunitate trebuie să le facă. E un echilibru fin, dar nu cred că în țările democratice, unde serviciile de securitate sunt supuse unui control parlamentar, există mecanisme interne care să prevină derapajele și abuzurile. Noi încă nu am scăpat de traumele comunismului. E o chestiune de coordonare și aliniere în fața unui pericol mai mare”, a subliniat fostul ministru.  

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a declarat la emisiunea „24 de minute” că fenomenul radicalizării a fost identificat de sociologi cu mai mult timp în urmă, dar nu a fost luat în seamă de clasa politică. El a declarat că tinerii musulmani care se radicalizează sunt „prinși între două lumi”, nu au identitate și așa sunt recrutați de organizația teroristă Stat Islamic.

Alte Recomandări