Armand Goșu: Relația subterană între Plahotniuc și București a reușit să genereze niște suspiciuni...

24 Minute

Mii de oameni au protestat duminică la Chișinău împotriva actualei guvernări și mai ales împotriva omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Autoritățile au reacționat prin trimiterea unui număr impresionant de forțe de ordine, iar în final au existat și incidente violente. 

Protestul, organizat la inițiativa Platformei DA - percepută ca reprezentând societatea civilă - s-a soldat cu altercații, folosirea gazului lacrimogen, patru polițiști internați în spital și un protestatar reținut, potrivit agora.md.

Urmăriți discuția dintre Armand Goșu și Claudiu Pândaru:

Răul are un chip în Republica Moldova, iar corupția o figură emblematică: Vlad Plahotniuc, spune Armand Goșu. În acest moment se întâmplă însă un fenomen interesant – și alte partide din opoziție din R. Moldova (socialiștii lui Dodon), și alte partide afiliate puterii, de la Ghimpu și alții, practic toți au un interes în a sugruma Platfoma DA, care este singura organizație civică – acum transformată în partid politic – ce poate scoate în stradă zeci de mii de oameni fără să-i aducă cu bani.

În Republica Moldova este greu de identificat un personaj pozitiv, a remarcat Claudiu Pândaru.

Aș face un demers invers, spune Armand Goșu. Aș identifica principala problemă a Republicii Moldova – faptul că e un stat capturat de un oligarh. Și atunci îmi fac analiza sau îmi fac planul de acțiune plecând de la această constatare. Deci, eu trebuie să elibereze Republica Moldova din strânsoarea unui om care controlează multe rețele, da? Și-atunci văd în opoziție, care sunt principalii opozanți ai acestui oligarh? Mi-e simplu să-i identific, pentru că el are un trust de presă, controlează 80-85 la sută din întreaga medie din R. Moldova, vreo cinci televiziuni, sute de bloggeri pe care îi plătește, pe cine atacă ei? Păi atacă în primul rând Platforma DA, pe Năstase și pe alți lideri ai Platformei DA, PAS-ul Maiei Sandu, îl mai atacă câteodată pe Sturza, fostul premier, și anumite fragmente, porțiuni din fostul partid al lui Filat PLDM, în principal ce nume e atacat? Vadim Pistrinciuc. Deci înseamnă că astea sunt personajele pozitive, aștia sunt dușmanii identificați de media lui Plahotniuc. Cu ei se poate construi o opoziție și-o alternativă la Plahotniuc, consideră Armand Goșu.

El a atras atenția asupra neîncrederii și suspiciunii care domnește acum în societatea de peste Prut. Dacă în anii 90 ți se spunea: nu vorbi cu ăla, că e KGB-ist, acum ți se spune: nu vorbi cu ăla, că e omul lui Plahotniuc.

Populația, într-o majoritate covârșitoare, îl percepe negativ pe Plahotniuc și de aici dificultatea în politica externă a României, care se sprijină în Republica Moldova tocmai pe Plahotniuc și împreună cu care sunt probabil tot felul de conexiuni subterane la nivel de diverse instituții.

Din cauza acestui lucru, Plahotniuc și relația subterană între Plahotniuc și București au reușit să genereze niște suspiciuni foarte grave asupra politicii externe a României și să crească valul de antipatie chiar în cercuri intelectuale proeuropene (de la Chișinău - n.r.), care – foarte interesant – au devenit suspicioase cu România, fără să fie neapărat antiromânești din această cauză. Sunt oameni foarte bine, conectați la politică, intelectuali destul de fini, care nu mai merg la Ambasada României, nu vin la București și preferă să aibă de-a face cu Germania, cu Franța, cu Polonia, cu Statele Unite și mai puțin cu România, din cauza faptului că România îl sprijină pe Plahotniuc.

În ce fel îl sprijină? Diplomatic, financiar, promițându-i și pregătindu-se să livreze împrumuturi, faptul că, de pildă, la ultima vizită a premierului Ponta, în august anul trecut, s-a dat prim-ministrul jos din avion și s-a dus unde credeți? La hotelul Nobil, să se întâlnească cu Plahotniuc. Premierul de atunci, Streleț, a aflat stupefiat, de la televizor. Nici Plahotniuc n-a avut decența să țină acest lucru secret și a publicat o poză din acea dimineață, el cu Ponta. Atenție! În acel moment Plahotniuc era retras din Parlament, era retras din politică, nu mai avea absolut nicio funcție în stat. Tu, premierul unei țări mari, a șaptea din UE, mergi într-o capitală non-UE, te întâlnești cu o persoană privată, care controlează întâmplător justiția din R. Moldova, care spală bani rusești – sunt 20 de miliarde de dolari! - spălați prin tribunalele Republicii Moldova. Sunt redacții de investigații care au publicat ample investigații despre implicarea lui personală și a firmelor lui offshore din Scoția în aceste furturi.

Ce poziție ar trebui să aibă România față de Chișinău în acest moment? Să nu sprijine, cel puțin pe față, cum s-a întâmplat, din păcate, în decembrie-ianuarie, un lider al lumii criminale ajuns la putere, spune Armand Goșu. Nu poți să sprijini crima organizată la putere! Să ai măcar decența. Înțeleg că sunt oameni care au interese economice, spală bani, probabil, prin Plahotniuc, vilele din Pipera nu sunt toate ridicate pe bani cinstiți, dar nu poți să iei un stat întreg, cum e România, care e situat strategic la granița de est a NATO și a UE, îl iei prizonier, pentru că interesele tale private, de general de servicii corupt sau de demnitar corupt, spun că tu ai afaceri cu acel om. Deci, e o chestie de instituțiile statului aici!, a subliniat Armand Goșu. 

Analistul a mai spus că „trezirea” României și condiționalitățile pe care le-a pus ulterior ajutorului acordat Chișinăului se datorează unor presiuni venite dinspre Bruxelles. 

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

Armand Goșu, invitat al emisiunii exclusiv online „24 de minute”, a făcut acuzații foarte grave la adresa politicii externe a României în privința Republicii Moldova. El spune că Bucureștiul, în special fostul premier Ponta, l-a susținut pe controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, ceea ce a compromis politica externă a țării noastre, iar schimbarea de atitudine a venit abia în urma unor presiuni de la Bruxelles.

Alte Recomandări