Criticul de film Cristi Mărculescu, despre filmele nominalizate la Oscar: Anul acesta sunt multe...

24 Minute

La categoria „cel mai bun regizor”, Cristi Mărculescu a precizat că este puține probabil la Alejandro Inarritu, regizorul peliculei „The Revenant”, să primească un nou Oscar, după ce anul trecut a fost câștigător la această categorie. Astfel, criticul de film a declarat că George Miller ar putea pleca acasă cu acest premiu. 

Totuși, la categoria „cel mai bun film”, Cristi Mărculescu mizează pe „Spotlight”. 

„Este o problemă cu Inarritu. El face filme foarte puternice emoțional. Alege subiecte foarte bune și un cameraman foarte bun. Filmul acesta este făcut de cameraman. Am o veste foarte proastă pentru fanii Inarritu, el a mai luat un Oscar anul trecut. Academia este destul de conformistă, dar nu cred că se va repeta. Există 5-7 % șanse să mai câștige. Sunt anumite filme care fără să fie atât de importante și sufocante peste tot au niște șanse bune. Din ce îmi place mie Mad Max nu are șanse. Are șanse la regie. George Miller este un regizor extraordinar care a făcut și filmul cu pinguini, dar care când face ceva îți rămâne în memorie. Eu chiar aș vrea ca Mad Max să ia un premiu mare, dar sunt șanse mici. Mizez pe Spotlight, subiectul în sine este important și delicat de pus pe film. Are niște actori buni, care nu fac niște roluri extraordinare, dar fac atât de bine rolul acela de jurnaliști de investigație care au mers înainte”, a declarat criticul de film. 

Referitor la categoria „cel mai bun rol secundar”, criticul de film a declarat că bătălia se va da între Mark Ruffalo și Tom Hardy. 

„Eu aș interpreta votul publicului pentru rol secundar între Mark Ruffallo și Tom Hardy. Mark Rylance, nominalizat pentru rolul secundar în Bridge of Spies, are șanse mari. Mult mai pari decât îi dăm noi”, a precizat Cristi Mărculescu. 

Cristi Mărculescu a precizat că niciun actor dintre cei nominalizați la categoria „cel mai bun rol principal masculin” nu a impresionat. 

„Sincer niciunul nu îmi place în mod special. Nici nu știu dacă să ia sau să nu ia Leonardo Dicaprio. Pentru că l-ar lua pe baza unei campanii, și dacă e să fiu sincer îl merita acum doi ani pentru „The Wolf of Wall Street”. Eddie Redymane a luat anul trecut, deci nu. Rămânem cu Brian Craston. Dacă ia premierul îl va lua pe motive ideologice. E un rol nespectaculos jucat, e genul de film pe care îl vezi dar nu îți rămâne în minte. Anul acest sunt multe filme la care îți poți duce bunica. Chiar și la Mad Max, în funcție de bunică. Sunt multe subiecte elegante”, a subliniat criticul. 

Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol principal va merge la Brie Larson în opinia criticului de film. 

„Carol este frumos la privit, un pic mai aseptic. Nu m-au convins ele ca actrițe, deși pe bună dreptate au o reputație foarte bună. Cate Blanchett are mult curaj, dar nu o văd luând premiul acesta. Eu nu sunt impresionat de Brie Larson, a făcut ce a putut mai bine dintr-un rol dificil. E foarte probabil să ia premiul tocmai pentru că a fost cel mai dificil rol. Saorise Ronan este o actriță minunată cu un potențial formidabil care și-a confirmat cu fiecare rol potențialul. Dar aici joacă rolul unei fete cuminți”, a declarat Cristi Mărculescu. 

La categoria „cel mai bun film după un scenariu adaptat”, Cristi Mărculescu a declarat că i-ar plăcea să câștige Brooklyn. 

„The Martian e un film din care rămâi cu foarte multe glumițe și cartofi. Am ajuns într-o zonă bună, în zona adaptărilor literare. E o categorie în care mi-ar plăcea să văd foarte mult că câștigă Brooklyn. Este o poveste pe care cred că lumea ar trebui să o vadă, nu numai pentru că este singura poveste cu personaje sub 45 de ani și este. Este povestea unei fete cuminți, dar cu anumite dificultăți, nu o răpesc extratereștii sau teroriștii, care ajunge la un echilibru al ei. E un film ok, un film foarte ok. Ca fan de science fiction mă bucur foarte tare că a existat destul de multă larghețe încât să fie inclus Ex Machina. Este un film care este mai mult un thriller psihologic. Mi-ar fi plăcut ca Alicia Vikander să fie nominalizată pentru acest rol”, a spus criticul de film. 

„Sicario”  este pelicula ignorată la categoria „cel mai bun film după un scenariu original”, în opinia criticului de film.

„E păcat că nu este nominalizat Sicario, care este o poveste clasică americană. A primit o mențiune pentru imagine. Bridge Of Spies este un film degeaba. Arată bine, toate filmele lui Speilberg arată bine. Apare acum în 2016 și îți spune cum Rusia era rea și America nu tortura deținuții. Există niște merite, există niște momente în Berlin. Cap coadă nu mi se pare că este un concurent”, a declarta Cristi Mărculescu. 

Referitor la scandalul privind diversitatea rasială de la premiile Oscar, Cristi Mărculescu a precizat că Academia trebuie să ăși schimbe criterile de selecție și să fie acceptate și filme lansate pe platforme online. 

„Tot scandalul a fost o chestie atât de prost instrumentată. S-a ajuns la o concluzie destul de interesantă. În ultimii ani au fost vreo 17 % de nominalizări pentru americani ne-albi, dintre aceștia mare parte au câștigat. Academia a mers la sigur. Anul acesta filmele care ar fi putut fi la Oscar s-au lansat pe platforme online, Netflix și Amazon, ceea ce le descalifică instant de la Oscar. Will Smith nu a făcut nimic bun pentru actorie în sine. Nu a fost niciodată un talent. Nu a fost nominalizat. Nu există un echilibru între votanți. Președinta Academiei în urma acestui scandal a spus că trebuie aduși noi membri în Academie. Ce s-a întâmplat este că Straoght Outta Compton ar putea să fie și un film prost și tot va lua premiul. E o discuție bună și se vor schimba criteriile. E important ca filmele lansate pe platforme online să fie eligibile”, a spus criticul de film. 

Criticul de filma a preciat că de aproximativ zece ani, premiile Oscar au intrat în derizoriu. 

„De vreo 10 ani. Lipsesc filmele medii. Oscarul alege filme pentru oameni pentru filme peste 30 de ani, de la 50 de ani încolo. Oscarurile nu mai au de unde să aleagă. Ca să aleagă ar trebui să meargă în zona de Sundance, unde se dau niște direcții, unde sunt teme mai profunde. Oscarurile nu mai pun atât de mult accent pe filme, e mai mult o chestiune de PR. Ar trebui o recalibrare a criteriilor de selecție”, a conchis Cristi Mărculescu.

Alte emisiuni „24 de minute” pot fi urmărite AICI. 

Cu trei zile înainte de premiile Oscar, criticul de film Cristi Mărculescu a discutat cu Oana Zamfir la emisiunea „24 de minute” despre favoriții din cursa pentru distincțiile acordate de Academia de Film americană. Astfel, criticul a apreciat că sunt șanse mici ca favoritul pentru cel mai bun regizor, Alejandro Inarritu, să plece cu premiul acasă pentru regizarea peliculei „The Revenant” și a subliniat că Brie Larson ar putea primi Oscarul pentru cel mai bun rol principal pentru filmul „Room”. De asemenea, Cristi Mărculescu a precizat că este nevoie de o recalibrare a criteriilor pe baza cărora sunt selectate filmele de la Oscar. 

Alte Recomandări