Comisar-șef penitenciare: Fenomenul supraaglomerării închisorilor este în scădere

Exclusiv Online

Ioana Mihaela Morar, comisar șef de penitenciare și directoarea Direcției de Reintegrare Socială din cadrul ANP, a declarat la emisiunea online „24 de minute” că până acum România are 510 condamnări la CEDO, din cauza situației din închisori, care se ridică la circa trei milioane de euro în despăgubiri pentru deținuți. De asemenea,  comisarul șef a explicat că fenomenul supraaglomerării penitenciarelor este în scădere, în prezent fiind un deficit de circa 8.500 de locuri. Totodată, Ioana Mihaela Morar a explicat că nu problemele din penitenciarele românești nu se rezumă doar la supraaglomerare, fiind și o lipsă de personal și de fonduri. Urmăriți interviul integral în înregistrarea video de mai jos. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Avem un deficit de 8.500 locuri de cazare raportat la standardul de patru metri pătrați per deținut recomandat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Penitenciarul Satu Mare, cel mai aglomerat, are un grad de aglomerare de vreo 200%. La penitenciarul Târgu Mureș, penitenciarele Ploiești, Galați și Miercurea Ciuc, avem aproximativ același procent. Situația e mai favorabilă în ceea ce privește penitenciarele spital și centrul de detenție Craiova. (Fenomenul supraaglomerării n.red) este în scădere ca o consecință pozitivă a pachetului legislativ intrat în vigoare la 1 februarie 2014, existând și măsuri neprivative de libertate. Pe de altă parte au fost preocupări din partea ANP vis a vis de crearea a noi locuri de detenție și modernizarea celor existente. Considerăm că există o contribuție și din punctul de vedere al programelor de reintegrare socială”, a declarat Ioana Mihaela Morar.

Situația penitenciarelor din România a fost un subiect intens dezbătut în ultimele zile, în contextul legii grațierii, despre care ministrul Justiției a spus că este necesară deoarece ar rezolva problema supraaglomerări din închisori. 

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017.  60% din cei 27.250 de deținuți aflați în penitenciarele din România sunt recidiviști sau cu antecedente penale, arată datele publicate de Administrația Națională a Penitenciarelor.

Graţierea propusă de Ministerul Justiţiei ar fi al treilea act de clemenţă colectivă adoptat de statul român după Revoluţie. Ultima graţiere, cea din 2002, nu a avut însă deloc efectele aşteptate. Unu din cinci deţinuţi eliberaţi atunci s-a întors în penitenciar, în cel mult un an. Tot în acelaşi interval de timp locurile eliberate din închisori au fost din nou ocupate, ba chiar s-a înregistrat un surplus.

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri. Alte ediții ale emisiunii le puteți urmări AICI.

Ioana Mihaela Morar, comisar șef de penitenciare și directoarea Direcției de Reintegrare Socială din cadrul ANP, a declarat la emisiunea online „24 de minute” că până acum România are 510 condamnări la CEDO, din cauza situației din închisori, care se ridică la circa trei milioane de euro în despăgubiri pentru deținuți. De asemenea, comisarul șef a explicat că fenomenul supraaglomerării penitenciarelor este în scădere, în prezent fiind un deficit de circa 8.500 de locuri. Totodată, Ioana Mihaela Morar a explicat că nu problemele din penitenciarele românești nu se rezumă doar la supraaglomerare, fiind și o lipsă de personal și de fonduri. Urmăriți interviul integral în înregistrarea video de mai jos.

Alte Recomandări