Alegeri 2016. Cum se împart voturile „risipite”

Data actualizării: Data publicării:
ALEGERI1- DIGI24

Pentru cele 464 de mandate de senator și deputat puse în joc pe 11 decembrie se luptă 36 de partide politice și formațiuni ale minorităților naționale. Pe mai toate sondajele realizate, vom regăsi în viitorul Parlament doar șase partide, la care se vor adăuga 16 reprezentanți ai organizațiilor minorităților naționale. Ce se întâmplă, atunci, cu voturile pe care le vor primi pierzătorii? Se vor împărți celor șase câștigători. La fel și voturile nule și cele albe.

ALEGERI1- DIGI24

Odată cu revenirea la sistemul de vot pe listă, au fost operate modificări și în privința pragului electoral. Pe lângă tradiționalul 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național (cifră care se majorează în cazul alianțelor politice și electorale, cu unul-trei procente, în funcție de numărul de membri), a apărut un prag alternativ: 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale. Atenție, potrivit unei decizii explicative emise de Biroul Electoral Central, cele 20 de procente trebuie să fie obținute în fiecare din cele patru circumscripții!

Sondajele realizate în ultimul timp indică drept probabilă varianta intrării în Parlament a doar șase partide. Restul nu par să depășească pragul de 5% și nici nu există indicii că s-ar putea încadra în prevederile pragului alternativ.

Rămâne, prin urmare, o sumă de voturi valabil exprimate, dar „risipite”. Circa 10%, potrivit acelorași sondaje. Cui și cum se împart acestea? Partidelor care au trecut pragul și proporțional. Concret, presupunând că PSD ia 40% din voturi, formațiunea social-democrată va lua același procent din voturile „risipite”. Adică, încă patru procente.

Cu cât intră mai puține partide în Parlament și este mai mare numărul voturilor „risipite” pe partide care nu depășesc pragul electoral, cu atât primesc mai multe procente la redistribuire partidele câștigătoare. Spre exemplificare, alegerile parlamentare din 2000: au fost 88 de formațiuni politice, alianțe și organizații ale minorităților naționale care au depus liste de candidați, au intrat în Parlament doar cinci și s-au redistribuit circa 20% din voturi. În acest fel, prima formațiune plasată, Partidul Democrației Sociale din România (PDSR) condus de Ion Iliescu, a obținut 44,93% din mandate, deși a strâns la urne doar 36,61% din voturi.

Citiți și:  Știi pe cine votezi? | Listele candidaților în București și fiecare județ

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri