Exit-poll Italia| Italienii au respins masiv reforma constituțională propusă de Matteo Renzi

Data actualizării: Data publicării:
Italian Prime Minister Matteo Renzi Announces His New Government
Foto: Gulliver/GettyImages

Vot cu miză uriaşă şi în Italia. A fost referendum în pensinsulă - 52 de milioane de italieni au fost chemaţi să se pronunţe dacă vor o nouă constituţie. Rezultatul votului poate avea efecte dincolo de graniţele ţării.

Theressa May Attends Her First EU Council Meeting As British Prime Minister
FOTO: Getty Images

Actualizare 00.30. S-au închis urnele în Italia, unde peste 50 de milioane de oameni au fost chemaţi să voteze modificarea Constitutiei, la iniţiativa premierului Matteo Renzi.

Italienii au ieşit masiv la vot, peste 57% dintre alegători s-au prezentat la urne. Ei s-au pronunţat asupra propunerilor făcute de guvernul de la Roma, o reducere drastică a puterii Senatului, care nu va mai putea vota pentru încrederea guvernului, o limitare a puterii regiunilor dar şi desfiinţarea unor provincii.

Această reformă va ajuta ţara să iasă din impasul politic şi economic, spune şeful Executivului, care a promis că va demisiona, în cazul unui eşec. Si tocmai această posibilă demisie face ca miza referendumului să fie foarte mare, atât pentru Italia cât şi pentru Uniunea Europeană. De ce? Demisia lui Matteo Renzi ar putea declanşa un scenariu de coşmar: S-ar crea instabilitate politică ce ar putea duce la prăbuşirea sistemului bancar italian, îngreunat de credite neperformante de aproape 400 de miliarde de euro iar de aici până la ieşirea Italiei din zona euro nu ar mai fi decât un pas. Ultimele sondaje arată că referendumul nu va trece. Însă chiar şi aşa, demisia lui Matteo Renzi nu este sigură. Analiştii politici italieni cred că preşedintele ţării l-ar putea convinge pe premier să rămână în funcţie, tocmai pentru a nu provoca o criză.


 

Actualizare 12:10. Premierul italian Matteo Renzie a votat, alături de soția sa Agnese Landini, la referendum. Cei doi s-au prezentat la o secție de vot din Florența.

Premierul Matteo Renzi, cel care a propus modificările, spune că noua lege fundamentală va ajuta Italia să iasă din impasul politic şi economic. În schimb, oponenţii săi consideră că reforma va afecta libertatea Italiei.

Şeful guvernului a ameninţat că va demisiona dacă referendumul nu trece.

Această instabilitate politică îngrijorează toată Europa, deoarece poate duce la prăbuşirea sistemului bancar italian, extrem de fragil, ceea ce poate cauza un scenariu de coşmar: ieşirea Italiei din zona euro.

La Roma, părerile legate de referendum sunt împărţite.

- Sunt de partea unui vot "nu", deoarece cred că reforma este neconstituţională, nedemocratică şi nu este în interesul cetăţenilor.

- Da! Pentru că îmi plac aceste reforme, ce altceva pot să spun? Îmi plac şi sunt convinsă că e nevoie de schimbare.

În schimb, în centrul Italiei, în zonele grav afectate de cutremurele din ultimele luni, votul nu este o prioritate. Foarte mulţi oameni stau în continuare în adăposturi improvizate, deşi afară e din ce în ce mai frig, aşa că politica nu este principala lor grijă.

- Avem alte probleme cărora trebuie să le facem faţă. Eu nu am putut să studiez argumentele celor două tabere, aşa că probabil nu o să mă duc la vot.

- Este în plan secund. O să mă duc la vot, dar nu cred că este aşa de important pe cât se spune la TV.

Ultimele sondaje arată că referendumul nu va trece. Chiar şi aşa, demisia lui Matteo Renzi nu este sigură.

Analiştii politici din Italia cred că preşedintele Italiei l-ar putea convinge pe premier să rămână în continuare în fruntea guvernului, tocmai pentru a nu provoca o criză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri