GALERIE FOTO. Motivul pentru care un câine a fost decorat cu o distincție echivalentă Crucii Victoria 

Data publicării:
Animal Victoria Cross For Hero War Dog
Foto: Gulliver/Getty Images

Mali, un câine din rasa Malinois Belgian, a primit o decorație specială acordată animalelor pentru acte de eroism, echivalentul distincției militare Crucea Victoria. Câinele aparține forțelor speciale britanice și a detectat bombe amplasate de talibani, ajutând trupele de elită să elimine militanții dintr-un bloc din Kabul.

Animal Victoria Cross For Hero War Dog
Foto: Gulliver/Getty Images

Câinele din rasa Malinois Belgian, pe nume Mali, grav rănit de șrapnel, a salvat viața militarilor britanici și afgani în timpul asaltului "Special Boat Service" (SBS).

Membrii operațiunii SBS au luptat pentru eliminarea unei trupe bine înarmate de luptători sinucigași în cadrul unui bloc pe jumătate terminat din cadrul cartierului diplomatic din oraș. 

Misiunea care a pus capăt asediului este una dintre cele mai decorate acțiuni desfășurată în cadrul campaniei Marii Britanii în Afganistan, mai multe premii pentru vitejie fiind acordate persoanelor participante.

Pentru contribuția sa, Mali, în vârstă de opt ani, a primit Medalia PDSA Dickin alăturându-se astfel altor 68 de animale care au obținut până acum această decorație. 

''În ciuda faptului că a suferit răni groaznice, el a rămas alături de însoțitorul său și a continuat să îi ajute să-și ducă la îndeplinire misiunea. Recunoaștem vitejia și devotamentul față de datorie'', a declarat Jan McLoughlin, director general al organizației pentru ajutorarea animalelor, citat de Agerpres.

GALERIE FOTO:

Animal Victoria Cross For Hero War Dog
Animal Victoria Cross For Hero War Dog

Foto: Gulliver/Getty Images

Membrii misiunii SBS, alături de omologii săi afgani, au luptat timp de mai multe ore pentru a elibera clădirea de șase etaje ocupată de militanți, în cadrul unui asalt coordonat la începutul ofensivei "de vară" a talibanilor. Din acest bloc militanții au tras asupra clădirilor din apropiere, printre acestea numărându-se ambasadele Marii Britanii și a Germaniei, precizează sursa citată. 

Mali a fost antrenat atât pentru atac cât și pentru detectarea obiectelor explozibile. La un moment dat, el a fost trimis înainte pentru a verifica dacă trupele pot înainta în siguranță. "El i-a împiedicat pe băieții cu care lucram să continue pe acea rută. Dacă ar fi urcat acolo, oamenii și-ar fi pierdut mâinile și picioarele și, inevitabil, viețile", a declarat însoțitorul animalului al cărui nume nu a fost dezvăluit. 

Rănile lui Mali au fost observate abia după ce lupta s-a încheiat, pe picioarele lui prelingându-se sânge. Acesta suferise răni la nivelul abdomenului, urechilor și pieptului și a fost scos din clădire.

Câinele este retras din activitate și este utilizat la antrenamente în cadrul Royal Army Veterinary Corps (RAVC). 

Medalia Dickin Medal a fost instituită de către fondatoarea societății veterinare caritabile People's Dispensary for Sick Animals (PDSA), Maria Dickin, în 1943. Este cea mai înaltă distincție pe care o poate primi un animal în timpul unui conflict armat. Printre eroii necuvântători decorați se numără 32 de porumbei, 31 de câini, 4 cai și o pisică. 

Vineri s-au împlinit 100 de ani de la fondarea societății PDSA, în 1917.

"CNAIR SA informează clienții operatorilor de telefonie mobilă că, urmare a unor activități de mentenanță/upgrade la sistemle informatice ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în perioada 18 noiembrie, ora 14:00 — 19 noiembrie 2017, ora 22:00, există posibilitatea ca emiterea rovinietelor și a peajelor, prin intermediul serviciului de mesagerie scurtă (SMS), să fie întreruptă", precizează CNAIR.

În aceste condiții, pentru a evita aplicarea unor sancțiuni contravenționale, în situația în care nu se reușește achitarea rovinietei/peajului prin SMS, utilizatorii au obligația de a achita tarifele la punctele de lucru ale distribuitorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri