Studenți români, salvatorii gheparzilor transformați de șeicii din Golf în animale de companie

Data actualizării: Data publicării:
gheparzi

Traficul cu animale sălbatice din Africa de Est ia amploare. Totul pentru că bogaţii din zona Golfului vor gheparzi pe post de animale de companie. Nu îi îngrijesc aşa cum trebuie, iar felinele ajung într-o stare deplorabilă. În ajutorul lor vin acum studenţii români. Periodic, voluntarii din Cluj-Napoca vor pleca peste hotare, unde vor oferi îngrijiri medicale și ajutor de specialitate felinelor salvate.

-Aici avem şase pui care au fost aduși în luna august, într-o stare deplorabilă. Și-au revenit foarte bine în urma îngrijirilor acordate la centru.

Un astfel de pui de ghepard se vinde, pe piaţa neagră, chiar şi cu zece mii de euro. Traficul ilegal curmă, însă, viața felinelor sau le condamnă să trăiască în captivitate. Salvarea lor a devenit misiune pentru Angela Ionică, o tânără cercetătoare din Cluj, aflată acum într-un centru destinat felinelor din Somaliland, regiune autonomă din Somalia.

Angela Ionică, cercetător USAMV Cluj-Napoca: Cei de afară, la primul contact, fiind străină, au început să hâsăie și să scuipe. Adevărul e că m-am speriat un pic de ei. Kitty și Feather sunt cei mai mici pui. Au fost aduse de mici și crescute aici în centru cu biberonul.

Angela Ionică, cercetător USAMV Cluj-Napoca: O zi normală începe la ora 7 cu hrănirea, fiecare primește carne de cămilă, în funcție de greutatea și vârsta lui. După care urmează curățenia generală în țarcurile de afară și la pui.

În fiecare an, aproape 300 de pui sunt prinși şi vânduți ca animale de companie în Orientul Mijlociu. Starea în care salvatorii găsesc felinele este deplorabilă.

Patricia Tricorache, reprezentant Cheetah Conservation Fund: Etiopia, Somalia, nordul Kenyei înregistrează o populaţie scăzută de gheparzi sălbatici. Fiecare felină luată din habitatul sălbatic va reprezenta o ameninţare pentru specia gheparzilor din acea regiune.

Pentru că Somaliland nu are specialişti pregătiţi să facă faţă afluxului de animale confiscate, românii vor da şi ei o mână de ajutor.

Andrei Mihalcă, profesor universitar: Vom trimite specialiști de la USAMV Cluj-Napoca, în Hargeisa, în capitala Somaliland-ului, unde vor participa mai ales la organizarea unui mic laborator de diagnostic, la instruirea voluntarilor și studenților.

Felinele sălbatice au devenit animalul de companie preferat în Statele din Golf. Doar că cei care dau bani grei pentru a avea acasă un ghepard nu ştiu să îl şi îngrijească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri