Va invada lumea furnica etiopiană?

Data actualizării: Data publicării:
furnica etiopiana3

Un grup de oameni de știință a descoperit în Etiopia o specie de furnică, Lepisiota canescens, care prezintă caracteristicile unor specii invazive. Cercetătorii spun că această furnică de numai 3 milimetri ar putea invada într-o bună zi întreaga lume. Cât de întemeiată este această ipoteză? Iată două puncte de vedere:

furnica etiopiana

Oamenii de știință atrag atenția asupra comportamentului acestei furnici originare din Etiopia care ar avea potențial pentru a se lansa într-o invazie la scară mondială. Cercetătorii au explorat biodiversitatea pădurilor care înconjoară vechile biserici ortodoxe din Etiopia și astfel au putut studia îndeaproape obiceiurile acestei specii de furnici. „Peste tot nu era decât una și aceeași specie de furnică, Lepisiota canescens. Dar cu adevărat era peste tot”, scrie Magdalena Sorger, de la Muzeul de Științe Naturale din Carolina de Nord, pe blogul ei theantlife.com. „Le-am găsit în păduri, la marginea acestor păduri, pe câmpurile din jur, pe drumurile pavate și chiar în mediul urban, în special în orașul Bahir Dar”, a scris cercetătoarea.

furnica etiopiana3

 

Oamenii de știință au descoperit mai multe supercolonii (când furnicile formează mai multe mușuroaie, cu mai multe regine, dar acționează ca și cum ar fi o singură colonie, fără să se agreseze între ele), dintre care cea mai mare se întindea pe nu mai puțin de 38 de kilometri! Cercetătorii americani au studiat genele furnicilor observate și spun că ele au caracteristicile unor specii invazive.

Ceea ce îi alarmează și mai mult pe oamenii de știință este că alte furnici din familia Lepisiota au început să colonizeze parcul național Kruger din Africa de Sud și chiar au blocat timp de mai multe zile activitățile din portul Darwin din Australia, în august 2015.

furnica etiopiana2

„Specia pe care am observat-o în această regiune a Etiopiei are tot potențialul pentru a invada lumea. Este important acum să o observăm pentru a o cunoaște mai bine înainte ca ea să ne invadeze”, scrie Magdalena Sorger.

Turismul este în plină expansiune în această regiune a Etiopiei, iar posibilitățile de a transporta aceste furnici în alte regiuni ale lumii s-au înmulțit.

O supercolonie pe 6.000 de kilometri

„Poate că mă înșel, dar eu sunt un pic sceptic în privința pericolului pe care îl reprezintă această specie. Această furnică formează supercolonii de talie mică (38 de km) în comparație cu cele ale furnicilor argentiniene (Linepithema humile). Cea mai mare supercolonie a lor a măsurat peste 6.000 de kilometri. Se întindea de-a lungul peninsulei iberice și a coastei mediteraneene, ajungând în Italia, și număra mii de regine”, subliniază un alt specialist în furnici, Alain Lenoir, de Institutul de cercetări biologice asupra insectelor (IRBI) din Tours, Franța.

furnica etiopiana4

 

Formarea supercoloniilor nu este totuși un comportament obișnuit. Din cele 13.000 de specii de furnici existente, numai 30 acționează în această manieră, subliniază cercetătorul francez. El este de părere însă că Lepisiota canescens nu prezintă suficiente caracteristici pentru a fi catalogată drept o specie invazivă.

Variabilitatea sa genetică este destul de mare, or speciile invazive prezintă în mică măsură variație genetică, argumentează cercetătorul.

În schimb, el este de acord că trebuie supravegheat în special schimbul de plante, pentru a evita răspândirea acestei insecte. În anii 1900, furnica de Argentina a ajuns pe Coasta de Azur într-un ghiveci cu flori care probabil conținea o regină, arată Alain Lenoir. O regină și câteva furnici lucrătoare au fost suficiente pentru a dezvolta, în câțiva ani, o colonie pe mai mulți kilometri pătrați.

„Dacă sosirea furnicii etiopiene în grădinile noastre nu se va produce chiar imediat, o altă specie invazivă și-a început deja activitatea de colonizare în Franța. Lasius neglectus sau superfurnica asiatică este furnica neagră din grădinile noastre, foarte prezentă în exteriorul și în interiorul caselor, în sud-estul Franței. Dar ea și-a făcut prezența și la Saint-Brevin (Loara Atlantică), ceea ce arată că înaintează rapid. A venit din Orientul Mijlociu și Marea Neagră, via Regatul Unit, în 2010”, a explicat mirmecologul francez.

Consecințele unei invazii de furnici nu sunt chiar catastrofale pentru om. E suficient să lăsați să cadă trei firimituri dulci și vin coloane întregi de furnici, nu e nociv, doar dezagreabil. Însă furnicile invazive nu lasă nicio șansă altor specii prezente, ceea ce poate să fie o problemă pentru biodiversitate, mai spune cercetătorul francez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri