Cea mai cunoscută profesoară de dicţie

Data publicării:
profesoara de dictie

Îi vedem zilnic la televizor, îi urmărim, iar vocile lor ne sunt familiare. Puţini ştiu însă că pentru a avea dicţia potrivită, prezentatorii de ştiri apelează la un alt fel de profesor.

Are aproape 77 de ani şi un portofoliu demn de pus în vitrină. A perfecţionat mii de voci pe care le ascultăm zilnic, fie la televizor, fie în piesele de teatru sau în filme. Ileana Cârstea Simion este, poate, cea mai cunoscută profesoară de dicţie din România, dar lecţiile sale nu sunt doar de vorbire.

Ileana Cârstea Simion este profesor de dicţie, însă munca sa a fost pentru mulţi deschizătoare de drumuri. A pregătit până acum sute de oameni de televiziune, actori şi artişti. A fost şi actor şi regizor, însă a-i ajuta pe ceilalţi să ajungă acolo unde îşi doresc a fost întotdeauna meseria preferată.

„Fac dicţie, bineînţeles, dar alături de asta nu pot să fiu acolo şi să nu văd că omul nu gândeşte, nu frazează, că nu se mişcă corect în funcţie de idei şi aşa mai departe. Toate astea sunt legi legate între ele. Şi dacă eu am pregătirea să le ştiu pe astea, nu pot să tac. Sigur că le predau şi pe astea. E mai uşoară viaţa pe urmă dacă ţi-a spus cineva ce ai de făcut. Secretele profesorilor n-au nicio valoare dacă le păstrează pentru ei. De ce le mai ştie?”, spune Ileana Cârstea Simion.

Actriţa Anca Sigartău, jurnaliştii Anca Dumitrescu şi Tudor Muşat sunt doar câţiva dintre elevii care i-au călcat pragul profesoarei de dicţie de-a lungul anilor. Întâlnirea cu Ileana Cârstea Simion a fost decisivă pentru cariera lor.

„Am cunoscut-o pe doamna profesoara Ileana Cârstea în anul 1985, undeva la începutul anului, într-o iarnă plină de troiene, vizavi de Biserica Elefterie, și nu întâmplator dau aceasta informaţie, când o mogâldeaţa mai grasuţă s-a prezentat la ușa doamnei profesoare și i-a spus că și-ar dori foarte tare să fie actriţă. Era Biserica Elefterie acolo sus, era crucea și ziceam: Doamne, ajută-mă să mă fac și eu actriţă, neînţelegând că, de fapt, acolo era un om care a mers toata viaţa lui mână în mână cu Dumnezeu. Și cred că asta reprezintă cel mai important atu al unui profesor de vocaţie, cum este doamna profesoară, atunci când merge mână în mână cu Dumnezeu”, spune actrița Anca Sigartău.

„Povestea este atât de lungă, dar atât de frumoasă... Am ajuns la dumneaei printr-o conjunctură favorabilă, să-i spunem așa, și din acel punct pot spune, cu mâna pe inimă, că mi s-a schimbat viaţa, este fără dar și poate omul căruia îi datorez tot ceea ce sunt astăzi. Nu cred că exagerez când spun asta și nu cred că există cuvinte prin care să-mi arăt recunoștinţa faţă de tot ce a făcut pentru mine”, spune Anca Dumitrescu, jurnalist Digi24, prezentatoarea emisiunii „Digimatinal”.

„Cred ca ai nevoie de cineva care să-ţi fie alături, chiar dacă n-ai probleme majore de rezolvat, chiar dacă ai, să zicem, o dicţie foarte bună, eu cred ca întotdeauna găsești lucruri pe care le poţi îmbunătăţi și spre asta tindem toţi, nu? Să devenim mai buni și cred ca este foarte util ca cineva sa te consilieze din multe privinţe”, spune Tudor Mușat, jurnalist Digi24.

Ileana Cârstea Simion s-a născut într-o familie de artişti, tatăl său a fost arhitect, iar mama actriţă.

„Tata era și ca individ deosebit, cu o grijă nemaipomenită de educaţie, de principii, de... blând, draguţ și explicând tot ce e necesar”, își evocă părintele Ileana Cârstea Simion.

Tânăra Ileana şi-a dorit să devină regizor, însă cum la acea vreme exista doar secţie de actorie, a fost nevoită să îşi amâne cariera pentru câţiva ani. A studiat pentru a deveni actriţă, dar, în acelaşi timp, preda şi lecţii de dicţie.

„Către dicţie e o moştenire de la mama. Ea, nu ştiu dacă a vrut ca eu să fac dicţie, dar a avut câteva gesturi surprinzătoare, poate că a şi vrut. Când a venit la mama Pittiş, mi l-a dat mie direct. Zice: ăsta îl corectezi tu.

-Mamă, dar eu nu am făcut asta.

-Nu-i nimica, te descurci.

Şi nu mi-a dat nici exerciţii, nimic. Mi-am pus mintea la contribuţie. Ştiam câte ceva din domeniul respectiv, dar nu şi exerciţiile pentru corectarea r-ului. Alea chiar nu le ştiam. Le-am inventat, le-am făcut şi l-am corectat şi a fost un student minunat”, povestește Ileana Cârstea Simion.

Mai târziu, când a fost înfiinţată secţia de regie la facultate, tânăra Ileana Cârstea s-a întors la studii, deşi era deja mamă. Dicţia nu a abandonat-o, din contră, a continuat să pregătească viitori actori şi oameni de televiziune.

„Eu simt că se poate, asta-i din cauză că eu cred că Dumnezeu a dat însuşiri tuturor oamenilor de pe pământ. Care se întâlneşte cu mine îi caut însuşirile, nu? Asta e ce trebuie să descopăr. Nu eu îl nasc, eu îl perfectez. Asta trebuie să facă un profesor. Am răbdare deosebită, e adevărat, în toate, în tot ce fac. Mi s-a tot spus. Mi nu mi se pare că e deosebită, ca să obţin ceva trebuie să am răbdare. Dar mie îmi face plăcere să desfac toate şuruburile sufletului de vizavi şi până la urmă se înşurubează la loc perfect”, mărturisește doamna profesoară.

„Cel mai bun lucru pe care l-am învăţat a fost să rămân om. Indiferent unde ajung, indiferent pe ce tronson voi fi, indiferent cât de cunoscută voi fi, să rămân om. Şi-i mulţumesc pentru asta. Foarte mult am muncit. Şi nici când mi-a spus că sunt pregătită nu am crezut acest lucru. Atunci când am ajuns la doamna Cârstea vorbeam foarte piţigăiat, o să recunosc asta, nu am ce face, am înregistrări de atunci. Nu am nicio legătură cu cea care sunt astăzi. Am muncit enorm pentru a ajunge să am dicţia pe care o am astăzi, am muncit enorm să am vocea pe care o am astăzi, am muncit enorm să încerc să-mi acopăr emoţiile pe care le aveam atunci când trebuia să intru în direct, emoţii pe care le am acum când trebuie să-i mulţumesc pentru că nu cred că am avut niciodată ocazia să fac acest lucru şi să înţeleagă cât de mult a contat în viaţa mea”, spune Anca Dumitrescu, jurnalist Digi24.

„E genul de profesor care te lasă pe tine să descoperi care sunt problemele pe care le ai de rezolvat, îţi dă metodele ca să ajungi la această rezolvare, dar ce mi se pare foarte important e că te poţi autoevalua”, spune Tudor Mușat, jurnalist Digi24.

Fie că apar sau nu la televizor, jurnaliştii au învăţat de la Ileana Cârstea că există o singură cale de a deveni o voce în această meserie: respectul pentru oameni.

„Eu îmi iubesc ţara, deci mie România îmi place. Oamenii români sunt de admirat. Aia ce a rămas de la străbunicii noștri e de admirat. Echilibrul, gândirea bună, credinţa, munca...Oameni de aștia, care ajung în vârf fără nicio calitate dedesubt, nu sunt de admirat. Or, asta a stricat societatea, dacă oricine ajunge în vârf ușor, ușor însemnând fără o calitate anume, asta nu e de bine. Noi trebuie să apreciem în continuare valoarea românească”, este de părere Ileana Cârstea Simion.

Cea mai cunoscută profesoară de dicţie are aproape 77 de ani şi lucrează în fiecare zi cu actori, reporteri şi prezentatori. Le corectează defectele şi le pune în valoare talentul.

„ Cu siguranţă lucrurile se întâmplă cu un scop și cu siguranţă este o forţă acolo, mai presus de noi, care ne dictează existenţa. Degeaba încercăm și luptăm pentru anumite ţeluri, dacă nu suntem facuţi pentru ele. Și degeaba ne dorim lucruri care nu sunt pentru noi”, spune profesoara de dicție.

Mergi așa prin lumea asta mare, care e dincolo de Pământ, e plină cu stele, și călătorești, întâlnești stele care luminează mai mult sau mai puţin și tu ești așa, ca un fel de lupă și pui lumină și stelele strălucesc mai mult sau... doamna profesoară le-a făcut să strălucească extraordinar. A știut întotdeauna să calcuzele poziţiile bune ale Soarelui”, punctează actrița Anca Sigartău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri