De ce e bine să mâncăm ciocolată

Data actualizării: Data publicării:
ciocolata

În ciocolată există o cantitate mare de cacao și aceasta este bogată într-o serie de substanțe numite flavonoizi, compuși care se sintetizează natural în anumite plante, recunoscute a avea proprietăți miraculoase asupra sănătății, afirmă nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Ea precizează însă că grăsimile din ciocolata cu lapte sunt săturate, iar consumul lor crește componența nocivă a colesterolului și deci riscul de boală coronariană, potrivit Agerpres.

În păstaia de cacao există semințele de cacao și acestea conțin un procent mare (20%) de flavonoizi. Flavonoizii se mai găsesc într-o mare varietate de plante: afine, mere, alune, ceapă, ceai verde, etc. Proprietățile flavonoizilor au devenit un subiect foarte discutat atât în media, cât și în jurnalele de specialitate. S-a dovedit experimental că, prin consumul de alimente de origine vegetală bogate în flavonoizi, organismul este protejat împotriva stresului oxidativ, adică își manifestă capacitatea de substanță antioxidantă”, explică nutriționistul.

Lygia Alexandrescu reamintește că antioxidanții ajută celulele organismului să reziste la atacul radicalilor liberi care se formează în corp în urma proceselor biochimice cum ar fi: digestia unor alimente foarte procesate, inspirarea unui aer încărcat cu substanțe toxice (noxe, nicotină, etc).

Atunci când cantitatea de antioxidanți din organism scade, radicalii liberi acționează negativ și variat asupra organismului, de la creșterea nivelului colesterolului sanguin și până la modificarea structurii membranei celulare și apariția celulelor tumorale. Așadar, antioxidanții și, în special, flavonoizii au o importanță deosebită pentru organismul uman. Și, după cum se știe că în cacao se găsesc mari cantități de flavonoizi care rămân biodisponibili și în ciocolată, s-a emis această ipoteză despre beneficiul ciocolatei cu multă cacao, adică a ciocolatei amare sau negre. Acesta este motivul pentru care ciocolata neagră trebuie preferată ciocolatei cu lapte sau cu alte inserții cum ar fi alunele, cerealele, caramelul sau stafidele”, afirmă nutriționistul.

Lygia Alexandrescu spune că „vestea bună” în ceea ce privește ciocolata neagră „nu susține în niciun fel consumul regulat sau excesiv de ciocolată amăruie”.

În plus, consumul săptămânal al unei mici cantități de ciocolată poate reduce riscul de apariție a unui tip frecvent întâlnit și totodată grav de aritmie cardiacă, potrivit unui studiu efectuat recent în Statele Unite.

În cadrul unei diete sănătoase, aportul moderat de ciocolată reprezintă o gustare sănătoasă”, a explicat autoarea principală a studiului, Elizabeth Mostofsky, din cadrul Școlii de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard și din cadrul Centrului Medical Beth Israel Deaconess din Boston.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri