Postul Crăciunului: românii trec pe vegetale | Avertismentul nutriţioniştilor

Data actualizării: Data publicării:
mancare de post

Se schimbă meniul românilor în perioada postului Crăciunului. Carnea şi produsele de origine animală sunt înlocuite de preparate vegetale. Comercianţii de astfel de produse înregistrează vânzări chiar şi de cinci ori mai mari. Însă nu toate produsele de post din magazine sunt și sănătoase, avertizează nutriționiștii. Aceștia ne sfătuiesc să consumăm cât mai multe fructe şi legume, crude sau gătite.

„Astăzi vom pregăti nişte legume, se numesc stir fry de legume. Este o reţetă thailandeză, este foarte sănătoasă”, consideră chef  Tiberius Szappanos.

O reţeta simplă, de post, pentru care aveţi nevoie de ardei gras și capia, dovlecei, ceapă şi două feluri de ciuperci. Acestea se pun într-un wok cu ulei de rapiță încins, alături de roşii tăiate în cuburi.

„Sarea va scoate apa din aceste legume şi vor deveni înnăbuşite, ceea ce este mult mai sănătos decât prăjirea. Au lăsat un sos care este foarte, foarte bun, este foarte sănătos, plin de vitamine.”

În doar 15 minute mâncarea este gata.

„Acest produs are 250 de grame care conţin 280 de calorii şi este ideal pentru o cină sănătoasă”, explică chef Tiberius Szappanos.

Nutriționiștii spun că un astfel de preparat este de preferat multora dintre produsele vegetale oferite de magazine în postul Crăciunului. Asta pentru că unele produse conțin cantități mari de zaharuri și E-uri.

„Ar trebui să consumăm cât mai multe legume crude, fructe, iar partea de cereale - cereale organice. Trebuie să gătim foarte mult legume, la wok sau la cuptor, iar partea de consum de cereale - consum de carbohidraţi complecşi; ideea e să folosim foarte multe mirodenii, multe condimente, ca să dăm un gust bun mâncării”, a precizat Lioara Ciugudean, nutriţionist.

Conform unui studiu din 2016, vânzările la înlocuitorii produselor de origine animală cresc în această perioadă chiar și de cinci ori. Și băuturile vegetale bat recorduri în perioada postului.

„În această perioadă, vânzările pe alternativele vegetale pentru lactate cresc cu până la 150% şi chiar mai mult. Însă, desigur, interesul românilor faţă de aceste băuturi a început să fie destul de crescut şi în celelalte luni din an”, a declarat Mădălina Rascarache, PR manager firmă de băuturi vegetale.

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie şi ţine 40 de zile, până pe 24 decembrie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri