Smochinele din Sviniţa, sărbătorite cu dulceaţă şi ţuică

Data publicării:
smochine

A fost sărbătoare în singura localitate din România în care toți localnicii au aceeaşi ocupaţie. La Sviniţa a fost Festivalul Smochinelor, iar localnicii s-au lăudat cu dulceața şi țuica preparate din smochine.

În familia Rusitei Ilici se prepară dintodeauna dulceață de smochine, iar rețeta se respectă de mai bine de trei generaţii încoace.

Rusita Ilici, gospodină: „Se pune un kilogram de fructe, o jumătate de kilogram de zahăr, o cană de apa şi se face sirop înainte şi apoi se pun fructele, iar la sfârşit un pic de lămâie, să nu se zaharisească.”

Toate gospodinele din comuna Svinița, din Mehedinţi, au preparat dulceață pentru Festivalul Smochinelor – fructele de pe urma cărora toţi localnicii câştigă bani.

Bogdan Marica, reporter Digi24 Craiova: „În comuna Svinița, în fiecare gospodărie există smochini pentru că aici este o climă cu influenţe mediteraneene. Temperaturile sunt pozitive tot timpul anului pentru că aerul cald pleaca din Mediterana, trece peste Munţii Balcani şi ajunge aici, în Clisura Dunării.”

La mare căutare a fost și țuica de smochine, mai ales că unii localnici le-au arătat turiştilor şi cum prepară licoarea: „E un aparat simplu de distilare. În cazul de faţă distilăm nişte borhot din smochine. Când ajunge la 75, 80 de grade începe să fiarbă. Adică alcoolul se transformă în aburi şi merge pe ţeavă în vasul de răcire, la contactul cu apa aburul se transformă în lichid...”

„Iese foarte puţină. La 10 găleţi de smochine ies cam 4 litri de ţuică la 42, 43 de grade. Că dacă o faci mai tare nu are niciun gust”, explică un producător.

Dulceața de smochine de Svinița este marcă înregistrată la OSIM încă din anul 2012.

Nicolaie Curici, primarul comunei Svinița: „Va deveni un brand cu adevărat. Majoritatea locuitorilor au înţeles importanţa plantării smochinelor şi şi-au făcut adevărate livezi.”

Festivalul Smochinelor de la Sviniţa este singurul de acest gen din toata Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri