VIDEO. Cel mai elegant restaurant din Budapesta

Data publicării:
restaurant Gundel
Foto: wikipedia.org

Budapesta este plină de cafenele şi tonete street-food cu mâncăruri delicioase. Pentru cine vrea următorul nivel de eleganţă, atunci „Gundel” este alegerea perfectă. Restaurantul vechi de peste 120 de ani era atât de apreciat, încât nici regimul comunist nu a îndrăznit să-l închidă. Ba chiar l-a păstrat aproape intact, chiar dacă era simbolul burgheziei. Preţurile sunt destul de piperate - o supă costă 10 euro, un fel principal 40 sau chiar 50 de euro - dar satisfacţia şi atmosfera sunt garantate. Conducerea, bucătarii, ospătarii toţi se străduiesc să continue tradiţiile începute în secolul al XIX-lea.


„Clădirea propriu-zisă s-a construit în 1894, pe locul unui alt restaurant, apoi în 1910 a fost preluată de către Karoly Gundel. De atunci are pe faţadă inscripţia Restaurantul Gundel”, spune Kalman Kozma, directorul restaurantului.

Cine a fost Karoly Gundel? „A fost un om cu un talent deosebit, la vârsta de 27 de ani a preluat acest restaurant. Era un tânăr expert în restaurante, foarte talentat, care a învăţat şi lucrat peste tot în Europa. Vorbea fluent trei limbi, a căpătat multă experienţă şi a fost rechemat în Ungaria din funcţia de director de hotel european să preia restaurantul şi să-l dezvolte. A început să lucreze aici cu mult entuziasm şi a făcut din acest loc un restaurant de renume mondial”, își continuă povestea Kalman Kozma.

Balazs Barabas, jurnalist Digi24: Presupun că acest succes s-a blocat în 1949 când totul s-a naţionalizat în ţările socialiste. Cum a fost aici?

Kalman Kozma, director restaurant Gundel: „A fost destul de dramatic, în 1949 a venit o comisie chiar în timpul unui banchet cu multă lume, a venit comisia şi le-a spus să părăsească restaurantul, pentru că de acum este proprietatea statului. Aveau şi un dezavantaj, familia era de origine germană, tatăl lui Karoly Gundel venise din Germania şi au fost deportaţi. Deci o familie care a făcut în Ungaria un restaurant de renume mondial, practic au fost siliţi să plece din Budapesta, la ţară. Statul comunist a preluat restaurantul, diverse firme de stat l-au gestionat, apoi la schimbarea regimului a fost privatizat, doi americani l-au cumpărat. Între noi, spunem că această sală a văzut tot atâţi regi şi prim-miniştri ca şi Sala Vânătorilor din Parlament. Când cineva venea în vizită oficială, atunci era o cină oficială în Sala Vânătorilor din Parlament şi a doua zi un dineu oficial la Gundel”, spune directorul restaurantului.

Sala mare are o capacitate de 220 de persoane, dar există și alte șapte săli, mai mici. Cea mai mică e de 6 persoane, cea mai mare de 40. 

„În cursul renovării din 1992 s-a dorit renaşterea perioadei când familia Gundel trăia aici. De asta avem Camera bibliotecii, Camera de muzică, Grădina de iarnă. Aici trăia o familie destul de bogată. Karoly Gundel gestiona nu numai acest restaurant, ci toate restaurantele din hotelul Gellert, aşa că trăiau destul de bine aici, la etajul acestui restaurant”, explică directorul Kalman Kozma.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri