Psihologia din spatele celor mai comune vise

Data publicării:
Somn
Shutterstock/Stock-Asso

Oamenii au fost dintotdeanua fascinați de lumea misterioasă a somnului: visele. Toți visăm în fiecare seară, din ziua în care ne naștem până la sfârșitul vieții.

Somn
Shutterstock/Stock-Asso

Oamenii își petrec aprope o treime din viață dormind. Deși visele apar doar în faza REM a somnului, adică un sfert din durata somnului, putem spune că ne petrecem destul de mult timp din viață visând.

Psihologii încearcă, de sute de ani, să interpreteze  visele. Psihanalistul Sigmund Freud a dezvoltat, în secolul al XIX-lea, teoria conform căreia visele provin din inconștient. Asta ar însemna că prin vise primim informații prețioase despre propriul nostru inconștient.

Psihologul Ian Wallace, cu o experiență de peste 150.000 de vise interpretate, a declarat, pentru Independent, care sunt cele mai comune vise și a explicat ce informații ne transmit acestea despre noi.

  1. O cameră nefolosită – Camerele dintr-o casă reprezintă diferite aspecte ale caracterului nostru. Atunci când găsim o cameră nefolosită sugerează că descoperim un talent al nostru despre care nu știam.

  2. Vehicul scăpat de sub control – Mașina reprezintă abilitatea de a ne apropia de un anume obiectiv pe care îl avem. În viața reală, e posibil să simțim că nu avem control asupra drumului spre succes.

  3. Senzația de cădere în gol – Acest vis ne indică faptul că nu ne putem dezlipi de o situație anume, din viața reală. Psihologul ne îndeamnă să fim mai relaxați în viața de zi cu zi dacă avem acest vis des.

  1. Zburăm – Când visăm că zburăm înseamnă că ne-am eliberat din niște circumstanțe care ne apăsau în viața reală.

  2. Nepregătiți pentru examen - Examenele în vis reprezintă modalitatea prin care ne judecăm abilitatea de a face diferite lucruri. Dacă visăm că nu suntem pregătiți pentru examen înseamnă că judecăm într-un mod critic acțiunile noastre din viața reală.

  3. Dezbrăcați în public – Ne alegem hainele pentru a prezenta oamenilor din jur o anumită imagine despre noi. Dacă visăm că stăm dezbrăcați în public înseamnă că în viața reală trecem printr-o situație care ne face să ne simțim vulnerabili și expuși.

  4. Imposibilitatea de a găsi o toaletă – Dacă visăm că nu reușim să găsim o toaletă înseamnă că în viața reală avem o problemă în a ne exprima clar nevoile.

  5. Căderea dinților – Dinții simbolizează cât de multă încredere avem în noi înșine, așa că atunci când visăm că ne cad dinți simbolizează o lipsă de încredere în situații din viața reală.

  6. Suntem urmăriți – Când visăm că suntem urmăriți înseamnă că există, în viața reală, o problemă pe care vrem să o rezolvăm , dar nu știm cum. Psihologul ne amintește că în orice criză există o oportunitate, așa că deși pare o situație înspăimântătoare, ar putea fi o ocazie pentru a avea mai mult de câștigat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri